ANM a prelungit avertizările Cod galben şi Cod portocaliu de precipitaţii şi vânt până vineri

Meteorologii au prelungit, miercuri după-amiază, avertizările Cod galben și Cod portocaliu de precipitații abundente și vânt puternic, în majoritatea regiunilor, până vineri, la ora 14:00.

RomaniaTV.net
19 apr. 2017, 14:14
ANM a prelungit avertizările Cod galben şi Cod portocaliu de precipitaţii şi vânt până vineri

ANM a prelungit avertizările. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 19 aprilie ora 16:00 — 20 aprilie, ora 9:00, va fi în vigoare avertizarea Cod portocaliu de ninsori abundente și viscol, în 12 județe din centrul și nordul țării (Gorj, Vâlcea, Argeș, Sibiu, Brașov, Covasna, Buzău, Harghita, Bacău, Neamț și Vrancea).

 

În zona Carpaților Meridionali și Orientali, ninsorile vor fi abundente, se va depune strat consistent de zăpadă, vântul va avea intensificări cu rafale de 60 — 70 km/h, iar pe creste peste 80 — 90 km/h, viscolind puternic zăpada și reducând vizibilitatea.

De asemenea, în zona joasă de relief a județelor Buzău și Vrancea vor fi ploi importante cantitativ și se vor cumula peste 50 l/mp.

Tot Cod portocaliu de ninsori va fi în intervalul 20 aprilie, ora 18:00 — 21 aprilie, ora 9:00, în cea mai mare parte a Moldovei, iar în zona de munte a județelor Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău va ninge și se va depune strat de zăpadă, local consistent. Temporar, vântul va avea intensificări cu viteze de 50 — 60 km/h, iar pe crestele montane rafalele vor depăși 70 — 80 km/h, viscolind zăpada.

Conform prognozei de specialitate, începând de miercuri, ora 16:00 și până joi, ora 9:00, va intra în vigoare avertizarea Cod galben de precipitații abundente și intensificări ale vântului în zona de munte, în Moldova, cea mai mare parte a Munteniei (inclusiv București), Transilvaniei și a Maramureșului și în nordul Olteniei și al Dobrogei. Cantitățile de apă vor depăși 20 — 30 l/mp, iar pe arii restrânse, îndeosebi în zona Carpaților Meridionali și Orientali, se vor cumula 50 — 60 l/mp.

La munte va continua să ningă și se va depune strat de zăpadă, iar local în Moldova, Transilvania și Maramureș și trecător în zona deluroasă din sud, precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări temporare îndeosebi în regiunile estice și sud-estice, unde vitezele la rafală vor atinge 55 — 65 km/h.

Totodată, Cod galben de vreme rea va fi valabil în intervalul 20 aprilie, ora 9:00 — 21 aprilie, ora 14:00, în regiunile estice și centrale, unde cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp. În Moldova și Transilvania, treptat, vor predomina ninsorile, iar în zona deluroasă din sudul țării, precum și în deltă, vor fi precipitații mixte. La munte va continua să ningă și se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări temporare, îndeosebi în regiunile estice, unde vitezele la rafală vor atinge 55 — 65 km/h.

ANM precizează că vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă în toate regiunile, iar în cursul nopților de joi spre vineri, respectiv de vineri spre sâmbătă, local, se va semnala brumă.