Vremea schimbă foaia. COD galben de ploi torenţiale în 15 judeţe până marţi

ANM a emis o atenţionare meteo cod galben de ploi torenţiale valabilă pentru 15 judeţe, precum şi o informare meteo de instabilitate atmosferică şi răcire accentuată, valabilă pentru toată ţara.

RomaniaTV.net
20 aug. 2017, 04:18

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o atenţionare cod galben de ploi şi vijelii pentru 15 judeţe din nordul, centrul şi nord-vestul ţării, valabilă în intervalul 20 august, ora 23.00 – 21 august, ora 23.00. De asemenea, meteorologii spun că începând de duminică seară vremea se va răci, la început în vest, centru şi nord, apoi şi în restul ţării.

Meteorologii avertizează că începând de duminică noaptea, vor fi ploi însemnate cantitativ la munte, în Maramureș, Transilvania și în vestul Moldovei, unde cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat  40…50 l/mp. Fenomene vizate – instabilitate atmosferică, răcire accentuată – sunt pognozate până pe 22 august, la ora 8.00.

Avertizarea cod galben vizează 15 judeţe: Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Sălaj, Cluj, Mureş, Neamţ, Alba, Harghita, Bacău, Sibiu, Braşov, Covasna, Hunedoara şi Caraş-Severin.

 
 

 

De asemenea, ANM a emis o informarea de instabilitate atmosferică şi răcire accentuată a temperaturilor, de duminică, de la ora 18.00, până marţi dimineaţă, la ora 8.00. În acest interval vor fi perioade cu averse şi descărcări electrice, în seara zilei de duminică şi în noaptea de duminică spre luni, în regiunile vestice şi nord-vestice, iar luni şi în noaptea de luni spre marţi în zona de munte, în centrul ţării şi local în est şi în sud.

Cantităţile de apă vor depăşi frecvent 15 – 20 de litri pe metru pătrat şi vor fi condiţii de grindină, vântul va avea intensificări temporare în regiunile estice şi de sud-vest, iar în timpul ploilor va avea aspect de vijelie. Meteorologii precizează că vremea va deveni rece, însă în după-amiaza zilei de duminică se vor menţine canicula şi disconfortul termic în sudul, estul şi centrul ţării.


PROGNOZA METEO: În cea mai mare parte a zonelor de câmpie şi de podiş, în Oltenia, Muntenia şi local în Moldova şi Transilvania, duminică vremea va fi în continuare caniculară, cu temperaturi maxime de 35 – 36 de grade Celsius, putând atinge 37 de grade în zona de sud a ţării.

Meteorologii spun că disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să atingă şi să depăşească uşor pragul critic de 80 de unităţi, local, în special în regiunile sud-vestice şi sudice.

În noaptea de duminică spre luni, în regiunile vestice şi nord-vestice, precum şi luni, în restul ţării, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată. Astfel, se vor înregistra ploi torenţiale însoţite de descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină, conform ANM.

INFORMARE METEOROLOGICĂ. În intervalul 19 și 20 augustvremea va fi călduroasă, caniculară sâmbătă (19 august) în cea mai mare parte a zonelor de câmpie și de podiș, iar duminică (20 august) pe arii relativ extinse în Oltenia, Muntenia și local în Moldova și Transilvania.

Citeşte şi PROGNOZA METEO în zilele următoare

Se vor înregistra temperaturi maxime care vor atinge frecvent 35…36 de grade, iar în extremitatea de sud a țării, cu totul izolat, 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să atingă și să depășească ușor pragul critic de 80 de unități, local, în special în regiunile sud-vestice și sudice.

În noaptea de duminică spre luni (20/21 august) în regiunile vestice și nord-vestice, iar luni (21 august) și în restul teritoriului vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină.

Citeşte şi TEMPERATURI de FOC în aproape toaţă ţara. După caniculă, temperaturile SCAD şi cu 20 de grade