ANM: Avertizarea COD PORTOCALIU s-ar putea extinde. În unele zone, precipitaţiile vor depăşi 100 l/mp

Directorul Administratiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anunţat duminică la Comandamentul de urgenţă convocat la Guvern, că avertizarea cod portocaliu de ploi şi vijelii s-ar putea extinde luni şi în alte zone şi ar putea reveni în zilele următoare.

27 iul. 2014, 17:54
ANM: Avertizarea COD PORTOCALIU s-ar putea extinde. În unele zone, precipitaţiile vor depăşi 100 l/mp

Comitetul de urgenţă convocat la Guvern a avut loc în contextul în care judeţele Mehedinti, Gorj şi Vâlcea sunt sub incidenţa unui cod portocaliu de furtuni până luni, la ora 10.00, în vreme ce mai multe judeţe din sud-vestul ţării se află sub cod galben până marţi, la ora 9.00.

În afară de informaţiile cuprinse în avertizare, trebuie adăugat că aproape sigur luni, la ora 10.00, nu se opreşte avertizarea cod portocaliu în sud-vestul ţării, ea s-ar putea extinde în Olt, Dolj şi Argeş şi va fi o pauză în Mehedinţi. Trebuie atenţie pe acele judeţe unde se suprapun codurile galben şi portocaliu, cum ar fi Gorj, Vâlcea, dar pot fi şi altele. Trebuie mare atenţie, pentru că pot fi precipitaţii care depăşesc 100 de litri pe metru pătrat. În afară de fenomenele meteo extreme care nu pot fi avertizate cu mult timp înainte, aici avem de-a face cu un ciclon care s-a format sau care se formează în noaptea de duminică spre luni şi va aduce cantităţi mari de apă. Aceste fenomene se diminuează miercuri la prânz şi pot reveni în jur de 31 iulie-1 august în aceeaşi zonă, dar vedem zilele următoare cât de grav„, a declarat directorul ANM, Ion Sandu, la comandamentul de la Guvern.

Reprezentanţii Institutului Naţional de Hidrologie au precizand, duminică seară, că atenţionările s-ar putea extinde în zilele următoare.

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, le-a cerut, duminică, în cadrul comandamentului pentru situaţii de urgenţă desfăşurat la Palatul Victoria, prefecţilor şi subprefecţilor din judeţele din vestul şi sud-vestul ţării aflate sub cod portocaliu de ploi, vijelii şi inundaţii să nu părăsească sediile Prefecturilor duminică noaptea pentru a putea să desfăşoare o acţiune coordonată a tuturor factorilor de răspundere şi să păstreze în stare de alertă comitetele locale pentru situaţii de urgenţă.

Situaţia meteorologică şi hidrologică nu arată prea bine pentru mare parte din ţară. Din acest motiv premierul Victor Ponta a dispus convocarea acestui comitet naţional pentru situaţii de urgenţă. Din păcate se pare că situaţia se va înrăutăţi în orele următoare, sunt viituri pe mai multe râuri. Pentru că s-au dat aceste avertizări de cod galben şi cod portocaliu care înseamnă cantităţi mari de apă, este important să acţionăm într-un mod unitar şi eficient şi fără ezitare. Este important să acţionăm toţi, sistemul naţional şi sistemele din judeţe, cu maximă promptitudine. Hidrologii au instituit deja cod portocaliu pe râurile din judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Olt, Dolj şi Argeş unde, începând din această seară, există riscul să se producă inundaţii„, a declarat vicepremierul, potrivit Agerpres.

Liviu Dragnea a solicitat MAI ca şefii posturilor de poliţie să verifice dacă primarii din zonele avertizate cu cod galben sau portocaliu transmit date corecte despre efectele intemperiilor şi, uitând că este vacanţă, a cerut măsuri pentru continuarea activităţii şcolare. „Pentru faptul că domnul ministru Pricopie este prezent aici, ministrul Educaţiei, vă rog, domnule ministru, ca în cazul în care în noaptea asta sau mâine apare un efect nedorit, la o unitate şcolară, grădiniţă, şcoală sau o altă unitate şcolară, care pune sub semnul întrebării sau chiar blochează activitatea şcolară, vă rog să ne informaţi imediat, ca să putem acţiona, să remediem în timp foarte scurt pentru ca… Da, e, de fapt, vacanţă?! Nu ştiam de ce aţi venit aici…„, s-a arătat nelămurit vicepremierul Liviu Dragnea.

Citeşte şi: FURTUNILE VIOLENTE au făcut prăpăd în mai multe zone din ţară. Autorităţile sunt în alertă