ANRE: Noul calendar pentru liberalizarea preţului gazelor pentru populaţie va fi stabilit la finalul anului

Noul calendar de liberalizare a preţurilor pentru populaţie va fi stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la finalul acestui an, împreună cu Guvernul, iar o soluţie luată în calcul este stabilirea de praguri de consum, cantitatea ce depăşeşte aceste praguri urmând a fi achiziţionată din piaţa liberă, a declarat miercuri preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.

05 nov. 2014, 12:46
ANRE: Noul calendar pentru liberalizarea preţului gazelor pentru populaţie va fi stabilit la finalul anului

La gaze naturale, modificarea legii a introdus o altă dată pentru finalizarea dereglementării preţurilor, până în 2021. Ceea ce înseamnă că va trebui să impunem un alt calendar. Acest calendar va fi luat în discuţie la sfârşitul anului, o să îl stabilim împreună cu Guvernul. Ne gândim să stabilim praguri de consum, iar depăşirea acestor praguri să fie preluată din zona concurenţială„, a explicat preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, potrivit Agerpres.

La rândul său, vicepreşedintele instituţiei, Emil Calotă, susţine că în noul calendar de liberalizare trebuie introduse, obligatoriu, termocentralele care au în spatele lor SACET-uri (Sistem de Alimentare Centralizată cu Energie Termică – n.r.).

S-au uitat termocentralele care au în spate SACET-uri (…) Eu cred că în acest calendar trebuie, de urgenţă, introduse aceste termocentrale, pentru că altcumva, termocentralele care vor achiziţiona gaze de la 1 ianuarie 2015 din piaţa concurenţială vor avea efectiv blocaje de natură economico-financiară în funcţionarea lor. Ele trebuie cuplate, aşa cum a fost până la momentul 31 decembrie 2014, cel puţin până la momentul în care vom avea pentru termoficarea urbană nişte soluţii solide„, a explicat Calotă.

Liberalizarea totală a pieţei gazelor naturale, inclusiv pentru consumatorii casnici, era prevăzută pentru 31 decembrie 2018. Recent, însă, Parlamentul a votat prelungirea acestui termen cu doi ani şi jumătate.

CITEŞTE ŞI: Rusia REDUCE livrările de gaze către Serbia din cauza datoriilor