ANRE: Raportul Deloitte privind scumpirea gazelor, în România, cu 140% este nerealist

Raportul dat publicității săptămâna trecută de Deloitte, potrivit căruia prețul gazelor în România va crește cu 140% în următorii doi ani, nu reflectă realitatea, întrucât se referă la prețul gazelor de producție internă, nu la cel final, a declarat, luni, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, cu prilejul prezentării în Parlament a Raportului privind prețurile și tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE.

24 mart. 2014, 13:29
ANRE: Raportul Deloitte privind scumpirea gazelor, în România, cu 140% este nerealist

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, a explicat că s-a observat o ieftinire a gazelor de import odată cu scumpirea gazelor de producție internă, potrivit Agerpres.

Raportul Deloitte aruncă pe piață cifre pompoase, de exemplu faptul că prețul gazelor crește cu 140%. Nu spune că noi avem în vedere prețul final, iar ei vorbesc de prețul de producție internă. Chiar dacă gazele de producție internă cresc ca preț, s-a remarcat o scădere a consumului gazelor de import și a prețului de import până la 400 de dolari în medie pentru consumatorii reglementați și a scăzut și mai mult pentru cei industriali. Acest lucru ne-a făcut să plătim cu 1,3 miliarde de dolari mai puțin pentru gazul extern„, a precizat Havrileț.

Acesta a mai spus că nu este posibilă înghețarea prețului în următorii 14 ani, în condițiile în care România își va epuiza resursele de gaze peste 12 ani.

Acest, să zic, raport ar fi fost unul corect dacă nu impunea propuneri nerealiste, de exemplu înghețarea prețului de producție internă pe 14 ani. Zăcămintele existente sunt utilizabile pentru următorii 12 ani, deci după 14 ani n-am fi avut gaze„, a subliniat oficialul ANRE.

În plus, România a beneficiat de mai multe derogări de la Comisia Europeană pentru liberalizarea pieței gazelor.

Nu s-a ținut cont că România este țară europeană și este obligată să transpună directivele europene și nici de faptul că am obținut deja derogări. Noi trebuia să liberalizăm piața în 2007. În 2009, alte directive ale UE prevedeau liberalizarea în 2011, deci s-au tot strâns aceste date, făcând ca negocierea Guvernului cu instituțiile financiare să fie dificilă și să se aplice greu„, a mai spus președintele ANRE.

Havrileț a adăugat că suspendarea calendarului de liberalizare ar putea fi posibilă doar pentru piața reglementată, care înseamnă circa 15% din totalul pieței de gaze.

CITEŞTE ŞI: Preţul gazelor pentru populaţie va creşte în acest an cu 8%