Antarctica pierde gheaţă cât greutatea Everestului la fiecare doi ani

Gheţurile Antarcticii pierd la fiecare doi ani apă în greutate echivalentă cu a muntelui Everest, cu o rată de topire care s-a triplat în ultimul deceniu pe partea continentală, reiese din analizele efectuate pe o perioadă de 21 de ani de NASA şi Universitatea din California, citate de seattletimes.com.

03 dec. 2014, 13:37
Antarctica pierde gheaţă cât greutatea Everestului la fiecare doi ani

Antarctica pierde gheaţă cât greutatea Everestului la fiecare doi ani. Regiunea cu cea mai rapida topire este Marea Amundsen din vestul Antarcticii care a pierdut o medie de 83 de gigatone de gheaţă pe an între anii 1992-2013, potrivit unei declaraţii a American Geophysical Union.

Cea mai mare parte a masei de gheaţă a fost pierdută în ultimii 10 ani când fenomenul a evoluat mai rapid, a spus Isabella Velicogna, unul dintre autorii lucrării, notează sursa.

Gheţarii din zona Mării Amundsen conţin suficientă apă pentru a ridica nivelul mării globale cu 4 metri, potrivit estimărilor National Aeronautics and Space Administration din SUA.

Ca şi încălzirea globală, schimbările globale ale stratului de gheaţă vor ajunge la un nivel critic, a estimat Velicogna. „De aceea ne pasă de acest domeniu”, a spus ea.

Cercetătorii au evaluat patru seturi de date între anii 1992 – 2013 şi au arătat că ritmul dispariţiei gheţarilor s-a accelerat cu o medie de 6,1 gigatone pe an. În anii în care toate aceste seturi de date s-au suprapus – 2003-2009 – rata de topire a sărit la 16,3 gigatone pe an. „Aceasta ar putea avea impact asupra nivelului mării”, a spus Velicogna care a opinat că nu întrevede o oprire a fenomenului.