Anticipat: Obama a votat cu două săptămâni înainte, în cadrul alegerilor LEGISLATIVE

Preşedintele SUA, Barack Obama, a votat luni dimineaţa în fostul său fief din Chicago pentru alegerile legislative de la jumătatea mandatului din 4 noiembrie, profitând de scrutinul anticipat autorizat în numeroase state americane, relatează AFP, citată de Agerpres.

21 oct. 2014, 05:23
Anticipat: Obama a votat cu două săptămâni înainte, în cadrul alegerilor LEGISLATIVE

‘Sunt într-adevăr încântat că pot vota în avans’, a declarat Obama. ‘Este o şansă extraordinară’, a adăugat el, invitându-i pe locuitorii statului Illinois (în nordul SUA) să facă la fel.

Duminică seara, în cursul unei reuniuni electorale la Chicago în sprijinul guvernatorului democrat al Illinois-ului Pat Quinn, Barack Obama lansase un apel democraţilor să se ducă la urne în număr mare, conştient că aceştia se mobilizează în mod tradiţional mai puţin decât republicanii pentru alegerile care nu sunt cuplate cu scrutinul prezidenţial.

‘Începând de mâine, puteţi vota. Trebuie să vă mobilizaţi prietenii, colegii, nu doar pe cei despre care ştiţi deja că vor vota’, a spus el.

În cursul alegerilor prezidenţiale din 2012, Barack Obama votase deja în avans, ceea ce a constituit o premieră pentru un preşedinte în exerciţiu.

Această practică, încadrată în legi diferite în fiecare stat american, s-a dezvoltat pentru a evita o lungă aşteptare în faţa birourilor de votare în ziua scrutinului. Ea este destinată, de asemenea, să încurajeze alegătorii să participe la vot fără să-şi ia o zi de concediu (scrutinul este organizat în mod tradiţiomal în prima zi de marţi a lunii noiembrie).

Barack Obama urma să revină la Washington luni seara.