Antonescu: Europarlamentarii pot cere explicaţii pe MCV, ei sunt aleşi de cetăţeni, nu de membrii CE

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că europarlamentarii români pot cere explicaţii în ceea ce priveşte raportul MCV al Comisiei Europene, având în vedere faptul că aceştia sunt aleşi de cetăţeni, şi nu membrii CE, menţionând că este "sceptic" asupra unei schimbări a raportului.

RomaniaTV.net
04 feb. 2013, 11:34
Antonescu: Europarlamentarii pot cere explicaţii pe MCV, ei sunt aleşi de cetăţeni, nu de membrii CE

Antonescu a fost întrebat în ce măsură vede posibilă redactarea unui nou raport asupra MCV de către Comisia Europeană, idee avansată de unii europarlamentari USL.

„Sunt sceptic în legătură cu posibilitatea schimbării sau modificării raportului Comisiei. Cred că europarlamentarii au dreptul de a discuta despre toate aceste lucruri, de a cere explicaţii chiar preşedintelui Comisiei, comisarului pentru Justiţie, acolo unde au nişte nelămuriri privitor la surse, privitor la anumite interpretări, privitor la anumite omisiuni. Fără îndoială parlamentarii europeni sunt primii care pot face acest lucru pentru că – deşi nu există un raport de subordonare – să nu uităm că parlamentarii europeni sunt cei aleşi la Bruxelles, şi nu cei din Comisie”, a spus Antonescu.

Preşedintele Băsescu a declarat că, din păcate, raportul CE privind MCV a fost „profund politizat, iar abordarea publică a fost de multe ori nesinceră”, el adăugând că „românii au putut fi păcăliţi” de televizor, dar „occidentalii nu se uită la televiziunile noastre decât pentru monitorizare”.

Preşedintele a spus că nu ar fi organizat conferinţa de presă duminică dacă ar fi existat reacţii corecte ale instituţiilor statului la raportul MCV.

„De mult nu am mai făcut o conferinţă de presă duminica, dar se impunea, reacţia nu mai putea fi întârziată. Sigur că obiectivul este acela de a mă pronunţa pe Raportul MCV. Şi poate n-aş fi făcut-o dacă de la nivel oficial, de la nivel de reprezentare a celor mai importante instituţii ale statului român, reacţia ar fi fost corectă. Din păcate, raportul a fost profund politizat, iar abordarea publică a fost de multe ori nesinceră”, a adăugat Băsescu.

„Oricât s-ar strădui cineva – e adevărat, în mod incorect – să demonstreze că acest raport a fost făcut pe sub masă, cu influenţe din România este o copilărie şi va râde orice demnitar european când va constata o astfel de abordare”, a mai spus preşedintele.

Băsescu a adăugat că a înţeles că USL vrea să declanşeze o campanie în PE. „Am o rugăminte: înainte să citească raportul, şi pe cel de la Veneţia şi OSCE”, a adăugat el.