Antonescu: Ponta să nu dea vina pe opoziţie. Ar însemna că Păcală şi Tândală sunt mai influenţi la Bruxelles

Preşedintele Crin Antonescu a declarat, la România TV, că un eventual eşec în obţinerea unui comisariat important pentru România se va datora lui Victor Ponta care a propus-o pentru Dezvoltare Regională pe Corina Creţu, în condiţiile în care aceasta este lipsită de experienţa managerială a lui Dacian Cioloş. Totodată, Antonescu l-a avertizat pe prim-ministru să nu dea vina pe scrisoarea trimisă lui Juncker de către Vasile Blaga şi Klaus Johannis, ceea ce ar însemna că cei doi sunt mai influenţi la Bruxelles decât ei.

04 sept. 2014, 19:10
Antonescu: Ponta să nu dea vina pe opoziţie. Ar însemna că Păcală şi Tândală sunt mai influenţi la Bruxelles

În primul rând, fostul preşedinte al PNL a contestat dreptul PSD şi al lui Victor Ponta de a-i acuza pe alţii de lipsă de solidaritate faţă de interesul naţional. „Îmi pare rău, dar nu Victor Ponta şi PSD sunt în poziţia ideală de a face morală privind lipsa de solidaritate în plan extern„, a declarat Crin Antonescu.

Acesta s-a referit la votul dat contra de către europarlamentarii PSD împotriva alegerii Adinei Vălean în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European. „Nu era o chestiune de competiţie, era vorba de un loc ce revenea României. Atunci s-a organizat o şezătoare inversă în care reprezentanţii PSD – Corina Creţu, Cătălin Ivan – au arătat cu mândrie cum au votat ei împotrivă”, a amintit liberalul.

El a argumentat că neobţinerea comisariatului pentru Dezvoltare Regională se va datora, în cazul în care se confirmă, doar faptului că nu a fost susţinut pentru acest post Dacian Cioloş, care a fost apreciat în calitate de comisar la Agricultură pentru calităţile sale, numirea sa pe un alt post neputând fi un obstacol serios, în condiţiile în care sunt mai multe asemenea situaţii.

„Cred că miza, un post foarte important în Comisia Europeană, nu ţine de telefonul dat sau nu de Traian Băsescu – nu m-ar mira să-l fi dat, îl văd în stare – şi nici de scrisoare pe care au trimis-o cei doi domni. Şansele României erau mult mai mari dacă era susţinut doar Dacian Cioloş„, a declarat Antonescu adăugând că Juncker nu va risca să dea un post foarte important unei persoane fără experienţă managerială, precum Corina Creţu.

Dacian Cioloş s-a apucat şi a dus la bun sfârşit un lucru foarte greu: reforma politicii agricole a Uniunii Europene şi a dus-o într-un sens favorabil României, dacă România ar avea o politică agricolă (…) Nu l-ar împiedica nimic să fie propus la Dezvoltare Regională„, a spus Antonescu.

Apoi fostul preşedinte al PNL a contestat argumentul invocat de către PSD, potrivit căreia era necesară propunerea unei femei pentru a fi respectate exigenţele europene privind egalitatea de gen. „Povestea asta cu numărul de femei din Comisie este o frumoasă poveste socialistă pe care a adoptat-o şi ALDE – adică întreaga stângă europeană, şi care face să fie propuse femei care apoi să primească portofolii precum Ajutorul Umanitar”, a comentat liberalul.

Nu în ultimul rând, Antonescu l-a averizat pe Ponta să nu încerce să dea vina pe propriul eşec pe liderii opoziţiei, Klaus Johannis şi Vasile Blaga. „Linia PSD şi a lui Victor Ponta de a da vina pe cei doi domni nu-i foarte bună pentru atunci înseamnă că sunt mai influenţi la Comisia Europeană decât el, ceea ce nu-i bine„, i-a ironizat Antonescu pe pesedişti.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că a obţinut pentru România un portofoliu important, cel al Dezvoltării Regionale. În opinia şefului Guvernului, prin gestul lor de a reclama Comisiei Europene faptul că desemnarea Corinei Creţu s-a făcut ilegal, Klaus Johannis şi Vasile Blaga s-au dovedit doi politruci penibili şi iresponsabili.

„În urma unor negocieri extrem de lungi şi de complicate, în condiţiile în care România nu putea păstra Agricultura pentru că nici o ţară nu-şi va putea păstra portofoliul anterior, am obţinut cel mai important post din Comisia Europeană pentru noi. Dezvoltarea Regională înseamnă toate programele structurale, de coeziune în perioada 2014-2019”, a spus Victor Ponta.

Premierul i-a criticat dur pe Klaus Iohannis şi Vasile Blaga pentru că se opun nominalizării oficiale a Corinei Creţu pentru Dezvoltare Regională.

„Chiar şi domnul Băsescu a avut suficientă minte ca să nu conteste ştiind cât este de important portofoliul. Cei doi politruci penibili şi iresponsabili, Blaga şi Johannis, aceşti Păcală şi Tândală ai politicii româneşti s-au hotărât ei să reclame Comisiei Europene să nu ne dea domnul Juncker Dezvoltarea Regională. Nu-i întrebaţi de ce pentru că ei nu au capacitatea de a se exprima raţional în limba română”, a declarat primul-ministru.