Antonescu: Referendumul lui Băsescu nu poate fi împiedicat. Ponta: Referendumul consultă populaţia

Crin Antonescu a declarat, miercuri, că referendumul dorit de şeful statului nu poate fi împiedicat, dar nu va influenţa actuala revizuire a Constituţiei, el adăugând, împreună cu Victor Ponta, că în Germania nu se fac referendumuri pentru că Hitler şi-a impus puterea prin referendumuri.

RomaniaTV.net
19 iun. 2013, 20:34
Antonescu: Referendumul lui Băsescu nu poate fi împiedicat. Ponta: Referendumul consultă populaţia

Antonescu a declarat, la Antena 3, că dacă preşedintele Traian Băsescu va dori să fie organizat un nou referendum privind Parlamentul unicameral, cu 300 de membri,acesta se va face.

Preşedintele Senatului a menţionat că actuala Constituţie îi dă dreptul preşedintelui să organizeze un astfel de referendum.

Liderul PNL a fost întrebat dacă acest referendum va putea să schimbe proiectul de revizuire a Constituţiei.

„Nu-l putem împiedica să o facă, proiectul nostru merge mai departe (…) Dacă şi când vrea să-şi facă şi domnul Traian Băsescu un referendum, care nu e destinat decât să încerce a face capital politic pentru o formaţiune politică pe care o va organiza, indiferent cum se va chema, a recunoscut-o, asta este treaba domniei sale şi nu ne abate pe noi de la proiectul pe care îl avem cu nimic, după cum s-a şi văzut”, a explicat Antonescu.

De asemenea, el a subliniat faptul că în proiectul de revizuire această prerogativă a şefului statului va putea fi cenzurată de Parlament.

La rândul său, premierul Ponta a declarat că în Constituţiile europene se spune foarte clar că referendumurile consultă populaţia.

„Ştiţi de ce Germania nu organizează niciodată referendumuri? Pentru că puterea nazistă s-a instaurat prin referendumuri. Sunt bune referendumurile, şi eu cred că trebuie să avem în continuare referendumuri, dar toate Constituţiile europene spun foarte clar că referendumurile consultă populaţia (…) Dacă mâine am face un referendum privind reintroducerea pedepsei cu moartea, în mod sigur ar fi un referendum adoptat”, a spus premierul.

Antonescu a menţionat, la rândul său, că Adolf Hitler a obţinut puterea prin vot democratic în Germania şi printr-o serie de referendumuri şi-a impus puterea autoritară.

„Cert este că Germania nu mai are niciun fel de referendum, pe nicio temă, pentru că Adolf Hitler, care a ajuns la putere democratic câştigând cu partidul său un scor semnificativ, fiind desemnat cancelar (…) s-a apucat de nişte referendumuri, în baza cărora a desfiinţat celelalte partide politice, a dat legile rasiale, a introdus principiul Fuhrer-ului, şi s-a ajuns unde s-a ajuns. După experienţa asta oamenii în Germania nu mai au deloc referendum”, a susţinut Antonescu.

Victor Ponta l-a completat precizând că referendumurile în prezent, în Germania, pot fi organizate doar în land-uri.