Antonescu: Vom cere iar scoaterea Legii amnistiei de pe ordinea de zi. Şi vreau vot deschis

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că liberalii vor solicita din nou scoaterea de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a Legii privind amnistia, informează Mediafax. De asemenea, el precizează că este menţinută totodată poziţia PNL de a cere vot deschis la acest proiect.

12 dec. 2013, 12:26
Antonescu: Vom cere iar scoaterea Legii amnistiei de pe ordinea de zi. Şi vreau vot deschis

„Un proiect asupra căruia am fost suficient informaţi a fost categoric respins, noi nu am acceptat nici măcar vot secret şi în legătură cu această chestiune iarăşi voi sugera colegilor mei şi domnului preşedinte Zgonea scoaterea de pe ordinea de zi, dacă el se va menţine marţi. Poziţia PNL va fi aceeaşi, foarte clară, vom cere vot deschis, dacă nu va fi vot deschis, nu participăm”, a afirmat liderul PNL.

Propunerea legislativă pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse (Pl-x 162/2013) a fost introdusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, la sesiunea de vot final care va avea loc săptămâna viitoare, marţi, 17 decembrie, începând cu ora 12.00.

Pe ordinea de zi, în dreptul propunerii de lege, se menţionează că iniţiativa este dezbătută în procedură de urgenţă, că Raportul Comisiei Juridice este unul de adoptare şi că forul decizional este Camera Deputaţilor.

De această dată, pe site-ul Camerei, în dreptul propunerii legislative, figurează şi raportul Comisiei Juridice privind adoptarea propunerii legislative.

Modul în care Legea amnistierii a fost adoptată în Comisia juridică a Camerei, la miezul nopţii, într-o şedinţă secretă, iar apoi introducerea acesteia pe ordinea de zi a plenului de marţi, în condiţiile în care raportul comisiei nu era public, a generat o serie de controverse.

Adoptarea legii nu este susţinută de opoziţie, dar nici de PNL, care a anunţat chiar prin vocea lui Crin Antonescu, preşedintele partidului, că este categoric împotriva proiectului. Mai mult, liberalii au cerut vot deschis la această lege.

Şi preşedintele Traian Băsescu a transmis Camerei Deputaţilor rugămintea de a respinge legea. El a vorbit şi la telefon cu preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, căruia i-a trimis şi o scrisoare.

Marţi, după o discuţie între Valeriu Zgonea şi liderii grupurilor parlamentare, Legea amnistierii a fost scoasă de pe ordinea de zi a sesiunii de vot final a Camerei Deputaţilor.

VEZI SI:

Zgonea: Băsescu dezinformează cu privire la Codul Penal pentru a distrage atenţia de la Comisia Călăraşi