Anul 2013 aduce veşti proaste şoferilor. Vezi ce schimbări se vor produce din ianuarie

Anul ce urmează aduce veşti proaste pentru şoferi. Mai exact, din ianuarie 2013 se scumpeşte asigurarea obligatorie pentru maşini. Majorările sunt în unele cazuri şi de 30%. În plus, intră în vigoare şi noul cod rutier.

27 dec. 2012, 08:52
Anul 2013 aduce veşti proaste şoferilor. Vezi ce schimbări se vor produce din ianuarie

Asigurarea obligatorie (RCA) se scumpeşte din ianuarie 2013 de la 8 până la 30%. În acest caz, cea mai ieftină asigurare va costa cu 110 lei mai mult decât în prezent.

Tot în aceeaşi perioadă va intra în vigoare şi noul Cod Rutier.

Din ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce înseamnă că veţi avea nevoie de permis pentru a le conduce. Astfel a fost introdusă categoria de permis AM. Acest permis poate fi obţinut şi de persoanele  care au împlinit 16 ani. Permisul pentru categoria AM va fi valabil 10 ani, iar pentru a-l obţine, veţi susţine o probă teoretică şi una practică de verificare a aptitudinilor în poligoane special amenajate.

Conform legii, reînnoirea permisului de conducere se va face doar după un control medical prealabil. Noile reglementari rutiere stabilesc că prelungirea valabilităţii permisului de conducere este condiţionată de efectuarea verificării medicale corespunzătoare categoriilor de permis deţinute.

Până în prezent, la reînnoirea unui permis auto nu se impunea efectuarea examinării medicale.

Din ianuarie şi bicicliştii pot fi amendaţi, dacă încalcă legile de circulaţie. Astfel, Legea prin care se modifică Codul rutier prevede şi câteva reglementări noi privind circulaţia pe biciclete. Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor, bicicliştii vor circula numai pe pista respectivă, în caz contrar pot fi amendaţi cu 6 pană la 8 puncte de amendă.