Guvernul a suplimentat plafonul pentru „PRIMA CASĂ”. Programul continuă şi în 2016

Guvernul a aprobat, miercuri, suplimentarea cu 200 milioane lei a plafonului pentru Prima Casă, existând foarte multe cereri pentru garanţii, iar modificarea programului pentru 2016 va fi discutată în şedinţa de săptămâna viitoare, a declarat purtătorul de cuvânt Dan Suciu.

09 dec. 2015, 13:06
Guvernul a suplimentat plafonul pentru „PRIMA CASĂ”. Programul continuă şi în 2016

Guvernul a suplimentat cu 200 de milioane de lei plafonul garanţiilor stabilit acestui program guvernamental pentru anul 2015, pentru a răspunde cererilor venite din partea potenţialilor beneficiari ai Programului „Prima Casă” şi la solicitarea băncilor înscrise în program.

În acest sens, Executivul a aprobat miercuri Hotărârea de Guvern pentru completarea art.3 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a Programului Prima Casa. 

Suplimentarea plafonului pentru anul 2015 va asigura continuarea în condiţii optime a programului guvernamental, în perioada rămasă până la sfârşitul anului şi începutul anului viitor. Din 2009, anul de lansare al programului Prima Casă, şi până acum, au fost acordate peste 166.000 de garanţii pentru finanţări în valoare de peste 13,9 miliarde lei. În 2015 au fost emise 30.070 de garanţii în valoare de 2,522 miliarde lei„, precizează Guvernul.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat, după şedinţa de Guvern, că, în cursul săptămânii viitoare,  se vor stabili liniile Programului „Prima Casă” pentru 2016. „Cert este că vom avea programul „Prima Casă” şi anul viitor„, a spus Dan Suciu. 

CITEŞTE ŞI BUGET 2016: Guvernul a decis „ÎNGHEŢAREA” salariului minim. Ce se întâmplă cu programul Prima Casă

Suciu a precizat că modificările programului pentru anul viitor vor fi discutate în şedinţa Guvernului de săptămâna viitoare.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a afirmat vineri seară că anul viitor va fi redus plafonul de garanţii pentru programul Prima Casă la 1,5 miliarde lei. Totodată, creditele se vor acorda în condiţii actualizate de cost.

Astfel, rata dobânzii va fi ROBOR plus o marjă de 2%, faţă de 2,5% în prezent, restul condiţiilor rămânând neschimbate.

Hotărârea aprobată mai arată că anul următor se pot emite garanţii şi din diferenţa rămasă nealocată din plafonul anului curent, precum şi din diferenţa neutilizată până la 31 decembrie 2015 din sumele alocate băncilor.

Suma reprezentând diferenţa rămasă nealocată, precum şi cea alocată şi neutilizată din plafonul alocat pentru anul curent se va publica pe site-ul Finanţelor şi al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) până la 31 ianuarie 2016 şi se utilizează cu prioritate de către bănci.