Anunţ important al meteorologilor: Impactul va fi devastator în întreaga lume

Fenomenul climatic El Nino ar putea reveni în această vară, potrivit serviciului american de meteorologie citat de Deutsche Welle, în timp ce experţi germani în domeniu au avertizat că El Nino ar putea deveni mai frecvent în viitor. 

22 iul. 2014, 13:05

El Nino este o anomalie climatică din Pacificul de Sud, caracterizată prin schimbarea vremii la intervale neregulate de timp. Fenomenul are loc între coasta de vest a Americii Latine şi Asia de Sud-Est, dar efectele sale pot fi resimţite în întreaga lume ducând de multe ori la dezastre naturale. 

De obicei, apele marine calde, de suprafaţă, se deplasează spre vest din America Latină în timp ce apele reci, de adâncime, curg spre coastele Americii Latine. În anii în care se manifestă El Nino, aceşti curenţi se estompează şi, uneori, îşi schimbă direcţia. Suprafaţa apelor marine din largul coastelor Australiei şi Indoneziei scade cu mai multe grade, iar temperatura apei în America Latină creşte. 

Cel mai recent fenomen El Nino a avut loc în anii 2009 şi 2010. Perioadele de manifestare a fenomenului El Nino, durează, de obicei, aproximativ un an. 

În ceea ce priveşte impactul asupra mediului pe durata fenomenului El Nino, coralii, planctonul şi algele mor în apele mai calde în largul coastei Americii Latine, iar peştele pleacă, în căutare de hrană, afectând industria piscicolă din această zonă a lumii. 

De asemenea, încălzirea considerabilă a apelor marine duce la crearea unor zone de joasă presiune în largul coastei de vest a Americii Latine, ceea ce creează condiţii pentru apariţia ploilor torenţiale, alunecărilor de teren, inundaţiilor şi furtunilor.

În acelaşi timp, în zona Pacificului de Vest – în Indonezia şi nordul Australiei – situaţia este inversă, făcându-şi apariţia seceta, recoltele slabe şi incendiile forestiere. În perioada manifestării El Nino, musonul care aduce, de obicei, ploaia atât de necesară, vine fie prea târziu, fie nu vine deloc, explică Deutsche Welle. 

Cercetătorii încă nu ştiu exact cauzele fenomenului, dar există indicii că El Nino nu este cauzat de intervenţiile omului asupra naturii, el manifestându-se de secole şi poate numai efectul de seră să fi intensificat fenomenul, astfel încât acesta să apară mai frecvent sau mai intens. 

Centrul de Predicţie Climatică din SUA prognozează o şansă de 70 la sută de manifestare în această vară a fenomenului El Nino în emisfera nordică. De asemenea, există o probabilitate de 80 la sută ca fenomenul să aibă loc în această toamnă sau în iarna care vine. Conform sursei citate, este puţin probabil ca El Nino din acest an să fie foarte intens, experţii prognozând o intensitate slabă spre moderată. 

Cercetătorii germani de la Centrul Helmholtz de Cercetări Oceanice au calculat pe baza unor modele climatice că, în viitor, El Nino ar putea deveni mai frecvent. Până în anul 2100, spun ei, curenţii tipici de aer ar putea slabi, în general, şi ar putea trece spre est, ca urmare a încălzirii globale, ceea ce ar putea duce la crearea unui efect permanent de El Nino, însă cu efecte minime. 

Deutsche Welle precizează că există totuşi informaţii contradictorii în acest sens. De fapt, datele dintre 1979-2013 sugerează că a existat o intensificare generală a circulaţiei aerului care ar lucra împotriva ciclului de El Nino. Predicţia sumbră de efect permanent El Nino este bazată numai pe estimări, mai scrie Deutsche Welle.