Anunţ important de la Phenian, cuvintele vin direct din partea liderului suprem

Ministrul sud-coreean de Externe, Kang Kyung-Wha, şi-a exprimat încrederea faţă de angajamentul regimului nord-coreean de a renunţa la programul nuclear, spunând că liderul de la Phenian "şi-a dat cuvântul" pentru detensionarea situaţiei din Peninsula Coreeană, relatează site-ul CBS News.

19 mart. 2018, 09:46
Anunţ important de la Phenian, cuvintele vin direct din partea liderului suprem

„Semnificaţia cuvântului său este destul de importantă, în sensul că este pentru prima dată când aceste cuvinte au venit direct din partea liderului suprem nord-coreean. Cred că acest aspect este important nu numai pentru Statele Unite, ci şi pentru Coreea de Sud. Cred că vom discuta aspecte-cheie de securitate, inclusiv problema denuclearizării. Vorbim despre un angajament istoric, în condiţiile în care liderul nord-coreean va veni la sud de zona demilitarizată, pentru cel de-al treilea summit inter-coreean. Precedentele două au avut loc la Phenian. Deci faptul în sine că [Kim Jong-Un] este dispus să vină spre sud este extrem de semnificativ”, a spus Kang într-un interviu pentru postul de televiziune CBS.

Şefa diplomaţiei de la Seul susţine că majoritatea comunităţii internaţionale a fost surprinsă de faptul că preşedintele american Donald Trump a acceptat foarte repede să aibă o întrevedere cu liderul de la Phenian. „Cred că liderul nord-coreean va avea nevoie de ceva timp, având în vedere promptitudinea cu care preşedintele Trump a acceptat invitaţia la discuţii. Cred că am fost cu toţii surprinşi de rapiditatea acestei decizii. Consider că a fost o decizie extrem de curajoasă din partea preşedintelui Trump. Cred că liderul nord-coreean examinează acum situaţia. Noi îi oferim timpul de care are nevoie înainte de a transmite mesaje publice”, a mai spus Kang Kyung-Wha, potrivit Mediafax

La 10 martie, preşedintele american Donald Trump a precizat că tratativele cu nord-coreenii sunt în desfăşurare pentru a stabili data şi locul întâlnirii cu liderul de la Phenian, Kim Jong-Un. Preşedintele american a acceptat să îl întâlnească pe liderul nord-coreean până în luna mai, ca răspuns la invitaţia Phenianului.

Citeşte şi Consilieri de securitate ai Casei Albe pregătesc o întâlnire cu liderul de la Phenian

O delegaţie condusă de către doi înalţi oficiali sud-coreeni s-a aflat la Washington pentru a informa Statele Unite despre discuţiile cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un. Chung Eui-Yong, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui Coreei de Sud, a anunţat că liderul regimului de la Phenian şi-a exprimat disponibilitatea de a purta discuţii cu Statele Unite despre denuclearizare, „în cazul în care va fi garantată siguranţa regimului şi dacă ameninţările militare împotriva Coreei de Nord vor fi eliminate”. Totodată, Kim Jong-Un a sugerat că Phenianul nu va mai efectua teste nucleare sau balistice dacă vor fi iniţiate discuţii cu SUA, informează Mediafax.

Presa nord-coreeană nu a transmis deocamdată niciun comentariu din partea regimului de la Phenian în privinţa unei întâlniri între Donald Trump şi Kim Jong-Un. Până în prezent, niciun preşedinte american nu s-a întâlnit cu un lider nord-coreean.