ANUNŢ ŞOCANT: Se caută numai actori cu pielea albă şi niciunul cu pielea închisă la culoare

Compania aeriană mexicană Aeromexico şi agenţia sa de publicitate şi-au cerut scuze vineri pentru o reclamă în care producătorul solicită ca doar persoane cu pielea deschisă la culoare să aplice ca actori pentru o televiziune comercială.

RomaniaTV.net
17 aug. 2013, 15:09
ANUNŢ ŞOCANT: Se caută numai actori cu pielea albă şi niciunul cu pielea închisă la culoare

Compania aeriană mexicană Aeromexico şi agenţia sa de publicitate şi-au cerut scuze vineri pentru o reclamă în care producătorul solicită ca doar persoane cu pielea deschisă la culoare să se înscrie la o preselecţie, ca actori, pentru o televiziune comercială, relatează Associated Press, citată de Agerpres.
                   
Populaţia Mexicului este în mare măsură negricioasă, dar reclamele televiziunii mexicane prezintă de obicei actori cu pielea alba, ceea ce a condus la acuzaţii de discriminare rasială. Clipul nu a fost încă turnat, dar anunţul a specificat că nu se caută decât „actori cu pielea albă” şi niciunul „cu pielea închisă la culoare”.
                   
Agenţia de publicitate Catatonia a declarat în această săptămână că o a treia companie căutând actori pentru reclamă a folosit un limbaj „nepotrivit”.

„Regretăm această situaţie care în niciun fel nu reflectă gândirea noastră ca o companie sau ca indivizi”, a declarat Catatonia pe contul său de Twitter.
                   
Nici blonzii cu ochi albaştri nu sunt eligibili

Aeromexico şi-a cerut scuze şi a dat vina pe Catatonia pentru „atitudine discriminatorie”.”Prezentăm cele mai profunde scuze şi ne reafirmăm respectul pentru toţi oamenii, indiferent de sex, limbă, religie sau culoare a pielii”, a declarat compania aeriană într-un comunicat. Potrivit anunţului, producătorii nu au vrut nici persoane cu părul blond sau ochi albaştri.
                   
Pentru unii utilizatori de reţele sociale, anunţul a confirmat ceea ce ei declară că este o lungă istorie de discriminare implicită în Mexic.

Citeşte şi: Compania Air France acuzată de discriminare şi obligată să plătească 13.000 de euro
                   
Deşi cei mai mulţi mexicani au şi sânge indian, iar 6,7 milioane de mexicani de peste 5 ani vorbesc o limbă indigenă, indienii au suferit discriminări rasiale persistente de la cucerirea spaniolă la începutul anilor 1500.
                   
Anunţul dorea de asemenea să îi excludă pe cei ce nu arată bogaţi. El căuta persoane cu „un Polanco Look”, referindu-se la un cartier bogat şi în mare parte locuit de albi din Ciudad de Mexico.

Culoarea pielii a fost a doua cea mai frecventă cauză citată de discriminare, după sărăcie, într-un sondaj efectuat de guvern în iunie asupra a 5.200 de locuitori din Ciudad de Mexico. Nouăzeci şi trei la sută dintre cei intervievaţi au declarat că ei consideră că discriminarea împotriva indienilor există.

Discriminarea la angajare este ilegală în Mexic, dar agenţia naţională antidiscriminare a declarat că nu are niciun comentariu imediat asupra cazului.