Apar noi staţiuni turistice în România. Unde pot românii să mai meargă în vacanţe

România va avea două noi staţiuni turistice de interes naţional şi alte 10 de interes local, potrivit unei hotărâri adoptate joi în şedinţa de Guvern.

RomaniaTV.net
16 feb. 2017, 12:27
Apar noi staţiuni turistice în România. Unde pot românii să mai meargă în vacanţe

Localitățile Borsec (județul Harghita) și Sucevița (județul Suceava) au fost atestate ca stațiuni turistice de interes național.

De asemenea, un număr de 10 localități sau zone componente ale unor localități au primit atestare ca stațiuni turistice de interes local: Baia de Fier – județul Gorj, Boghiș – județul Sălaj, Colibița – județul Bistrița-Năsăud, Moisei – județul Maramureș, Negrești Oaș – județul Satu Mare, Pojorâta – județul Suceava, Sângeorgiu de Mureș – județul Mureș, zona Băile Banffy – municipiul Toplița, județul Harghita, zona Băile Ocna Dej – municipiul Dej, județul Cluj, zona Moinești-Băi – municipiul Moinești, județul Bacău.

Prin promovarea ca stațiuni turistice de interes național sau local, aceste localități vor avea șanse mari în atragerea de finanțări nerambursabile, în condițiile în care unele programe de finanțare impun existența atestării ca stațiune turistică.

În total sunt atestate ca stațiuni turistice de interes național 43 de localități, iar 57 de localități au primit atestatul de stațiuni turistice de interes local.

Programul „Primul centru de agrement” – prima politică publică din turism a actualei guvernări

Programul „Primul centru de agrement” este o nouă politică publică, pe care Executivul o va promova conform Programului de Guvernare, primul pas fiind făcut astăzi, prin adoptarea unui Memorandum, urmând ca implementarea să înceapă după aprobarea sa printr-un act normativ.

Programul „Primul centru de agrement” are scopul de a susține realizarea de investiții pentru crearea infrastructurii necesare desfășurării activităților de agrement, prin acordarea de garanții de către stat în procent de maximum 80% (echivalent valoric maxim 240.000 de euro/1 milion de lei/investiție) pentru creditele de investiții destinate înființării și dezvoltării centrelor de acest tip.

Prin acest program se are în vedere stimularea inițiativei private, prin facilitarea accesului la finanțare (statul garantează pentru investiții considerate acum de către instituțiile de creditare ca fiind de risc, pentru că antreprenorii nu au capacitatea de a oferi suficiente garanții), crearea și menținerea de locuri de muncă, precum și extinderea sezonului turistic. Totodată, instituțiile de creditare sunt stimulate să creeze produse de finanțare specifice pe acest segment. Facilitatea acordării garanțiilor de stat pentru creditele de investiții va fi destinată IMM-urilor eligibile din sectorul turismului, care își propun să înființeze/dezvolte centre de agrement.

Implementarea Programului „Primul centru de agrement” va contribui la creșterea atractivității României ca destinație turistică, prin diversificarea ofertei în acest sector și va avea ca efect o dezvoltare economică durabilă, prin exploatarea unor resurse (ramuri economice) insuficient valorificate până în acest moment.