Apărătorii drepturilor omului acuză Grecia de acţiuni abuzive împotriva imigranţilor care cer azil

Organizaţia nonguvernamentală de protecţie a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a acuzat luni Grecia că întreprinde acţiuni "abuzive" împotriva imigranţilor fără documente şi solicitanţilor de azil.

RomaniaTV.net
05 aug. 2013, 17:38
Apărătorii drepturilor omului acuză Grecia de acţiuni abuzive împotriva imigranţilor care cer azil

HRW denunţă într-un comunicat „arestarea abuzivă a zeci de mii de presupuşi imigranţi fără documente” şi „detenţia lor prelungită în comisariate”.

Organizaţia nonguvernamentală a profitat de ocazia împlinirii unui an de la lansarea operaţiunii poliţieneşti „Xenios Zeus” care viza lupta împotriva imigranţilor ilegali, criticând noua politică privind imigraţia a autorităţilor de la Atena, informează Agerpres.

Circa 5.400 de imigranţi au fost arestaţi „pentru şedere ilegală şi alte infracţiuni la legislaţia privind imigraţia” de la lansarea acestei operaţiuni în luna august a anului trecut, a precizat poliţia într-un comunicat, în timp ce numeroşi imigranţi au fost duşi la comisariate pentru a li se verifica documentele.

„Criza economică profundă şi proasta gestionare a chestiunilor privind azilul şi imigraţia au dus la amplificarea nemulţumirii împotriva imigranţilor în Grecia”, a mai subliniat HRW, care a adăugat că partidul neonazist elen Zori Aurii „a profitat şi a crescut în popularitate”.

Acest partid a intrat pentru prima dată în Legislativ în iunie 2012, obţinând 18 locuri de parlamentar dintr-un total de 300, în timp ce popularitatea sa a trecut de 10% în ultimele luni, potrivit sondajelor de opinie.

„Violenţa xenofobă în Grecia a căpătat dimensiuni alarmante, bandele atacă cu regularitate imigranţi şi solicitanţi de azil pe străzile din Atena”, a mai precizat HRW, indicând că, „în ciuda câtorva paşi pozitivi în politica guvernamentală”, „cei care îi atacă pe imigranţi sunt rareori arestaţi”.

Duminică, o organizaţie de stânga de apărare a drepturilor omului (KEERFA) a indicat că „musulmani fără documente, închişi într-un centru de detenţie în apropiere de Atena, au fost bătuţi de poliţişti în timp ce se rugau”.

În iulie, KEERFA a transmis că „un deţinut afgan dintr-un alt centru de detenţie la 80 km de Atena a murit din cauza unei infecţii pulmonare pe care paznicii au ignorat-o”, lucru neconfirmat de poliţie.

Situată în sud-estul Europei şi cu frontiere maritime extinse, Grecia este de peste un deceniu una din principalele porţi de intrare a imigranţilor din Asia şi Orientul Mijlociu, prin Turcia.