Apariţie publică rară a preşedintelui sirian: Bashar al-Assad s-a rugat în Tartus la moscheea Sayida Khadija

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, s-a deplasat vineri la Tartus, pentru a asista la rugăciunea Eid al-Fitr, ce marchează sfârşitul lunii de post musulman Ramadan.

15 iun. 2018, 10:43
Apariţie publică rară a preşedintelui sirian: Bashar al-Assad s-a rugat în Tartus la moscheea Sayida Khadija

Preşedinţia siriană a publicat fotografii cu Assad rugându-se în zori la moscheea Sayida Khadija din Tartus, oraş de coastă, lângă ministrul pentru Bunuri Religioase (Waqf) Mohammad Abdel-Sattar Sayyed şi lângă muftiul Siriei, Ahmad Badredine Hassoun. Alte fotografii îl arată pe Assad înconjurat de zeci de enoriaşi, care îl salută cu ocazia Eid al-Fitr.

Oraşul Tartus de pe malul Mării Mediterane găzduieşte o bază navală rusă, Moscova fiind angajată militar în susţinerea preşedintelui Assad în războiul care sfâşie Siria din 2011, potrivit Agerpres.

După declanşarea conflictului, Assad părăseşte foarte rar Damascul, iar apariţiile lui în public sunt destul de rare. În ultimii ani, sărbătorile religioase au fost pentru el o ocazie de a întreprinde apariţii publice, uneori în afara capitalei siriene, în timp ce forţele pro-regim recuceresc tot mai multe teritorii. Cu ocazia Eid al-Fitr, Bashar al-Assad s-a deplasat la Homs în 2016, apoi la Hama, în 2017.

Din 2011, coasta de vest a Siriei a rămas bastion alawit, minoritate religioasă din care provine preşedintele Assad, el însuşi originar din provincia Latakia, potrivit Agerpres.

Revolta din Siria împotriva regimului Assad s-a transformat într-un război devastator în care sunt, la ora actuală, implicaţi o mulţime de actori locali, regionali şi internaţionali. Conflictul a făcut până acum 350.000 de morţi şi milioane de strămutaţi.