APNV: Amânarea instituirii regimului de protecţie naturală a Deltei Văcăreşti poate avea consecinţe negative

Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) solicită autorităților aprobarea în regim de urgență a Hotărârii privind instituirea regimului de protecție naturală la Parcului Natural Văcărești, în caz contrar consecințele ar putea fi negative asupra ecosistemului.

30 oct. 2015, 10:25
APNV: Amânarea instituirii regimului de protecţie naturală a Deltei Văcăreşti poate avea consecinţe negative

Inițiate pe 18 septembrie 2015, consultările publice pentru adoptarea HG-ului Parcului Natural Văcărești s-au încheiat în data de 29 octombrie.

„Prin intermediul rețelelor de socializare, informațiile despre parc au ajuns la sute de mii de persoane. Totodată, pe adresele de corespondență ale APNV, timp de o lună, s-au primit numeroase mesaje de susținere, sugestii de amenajare și propuneri concrete de implicare. Avem convingerea ca proiectul de HG pentru înființarea parcului a fost astfel unul dintre cele mai bine promovate proiecte legislative din România ultimilor ani. În perioada următoare, HG-ul de înființare a parcului ajunge pe masa de lucru a Guvernului pentru a putea fi aprobat. În acest context, APNV solicită factorilor responsabili din Guvern să abordeze HG-ul cu maximă responsabilitate și solicită aprobarea sa în regim de urgență. Amânarea aprobării actului poate avea consecințe negative asupra ecosistemului. În lipsa regimului de protecție, instaurat prin lege, zona va fi în continuare expusă incendiilor, tăierilor de arbori, braconajului piscicol, deșeurilor, delicte foarte des întâlnire în zonă în anotimpul rece”, precizează APNV, într-un comunicat de presă.

Reprezentanții Asociației precizează că dosarul de înființare a Parcului Natural Delta Văcărești, întocmit de APNV, este depus la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor de pe data de 4 septembrie 2015 și conține Studiul de fundamentare științifică, Avizul Academiei Române, Hotărârea Consiliului General al Capitalei, punctele de vedere ale factorilor interesați și documentele cadastrale ale zonei.

La finele lunii mai a acestui an, consilierii municipali au adoptat, în unanimitate, un proiect de hotărâre privind avizarea a 183 de hectare din fostul lac Văcărești, care ar putea deveni astfel arie naturală protejată de interes național.

Statutul de parc natural urmează să fie stabilit prin hotărâre de Guvern, documentația necesară cuprinzând și o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București /CGMB/ în acest sens.

Academia Română, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, a emis, în mai 2013, un aviz favorabil de încadrare a Parcului Natural Văcărești în categoria de arie naturală protejată tip parc natural.

Situat la 10 kilometri de Piața Universității, Parcul Natural Văcărești se întinde pe o suprafață de 183 hectare, fiind cel mai mare spațiu verde compact al Capitalei. Cu o bogată floră și faună, parcul este o oază a diversității biologice, alcătuită din mai multe specii de plante, mamifere, păsări, reptile și amfibieni, pești și insecte.

Păsările sunt cel mai bine reprezentate din cadrul faunei mari, cu un număr de 94 de specii, dintre care peste 50 protejate de legislația internă și internațională, iar principalele specii de mamifere sunt vidra (Lutra Lutra), nevăstuica (Mustela nivalis) și vulpea (Vulpes Vulpes).

Citeşte şi Proiectul de HG privind declararea Lacului Văcăreşti parc natural, pus în dezbatere publică