Aproximativ 150 de turişti, blocaţi pe platoul Bucegi. Telecabina a fost oprită din cauza vântului puternic UPDATE

Aproximativ 150 de turişti - între care şi copii - au rămas blocaţi pe platoul Bucegi, în zona Babele, în condiţiile în care telecabina a fost oprită din cauza vântului puternic. Maşinile au ajuns deja pe Platoul Babele pentru preluarea lor.

RomaniaTV.net
31 dec. 2017, 15:15
Aproximativ 150 de turişti, blocaţi pe platoul Bucegi. Telecabina a fost oprită din cauza vântului puternic UPDATE

UPDATE, ora 19.28 Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, Ciprian Vătăşelu, a declarat că primii 54 dintre turiştii blocaţi pe munte au  fost coborâţi cu ratrac-urile, decizia de a se renunţa la coborârea pe jos fiind luată în condiţiile în care pe munte vântul suflă puternic, iar operaţiunea ar fi fost foarte dificilă. Cei 54 de turişti au ajuns în zona Dichiu, din judeţul Dâmboviţa, de unde urmează să fie preluaţi de microbuze şi autovehicule de teren pentru a fi transportaţi în staţiunea Buşteni.

UPDATE: „Maşinile de deszăpezire au ajuns deja în zona Babele şi urmează să preia turiştii care vor fi duşi până la Piatra Arsă. De aici, aceştia vor fi preluaţi cu maşinile şi duşi în Buşteni, la unităţile lor de cazare. Situaţia a fost provocată de condiţiile meteo nefavorabile şi pentru siguranţa clienţilor am fost nevoiţi să oprim funcţionarea telecabinei în această seară”, a declarat Claudiu Ciubotaru, director marketing Teleferic Prahova SA.

Acesta a mai spus că societatea a primit sprijinul Jundarmeriei Buşteni, a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi a autorităţilor locale pentru ca turiştii să fie coborâţi în cel mai scurt timp.

 

Cei aproape 150 de turişti se află în zona staţiei de telecabină, aşteptând ajutor din partea autorităţilor.

Potrivit şefului Serviciului Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc, turiştii au urcat cu telecabina în cursul zilei de duminică pe platoul Bucegi, însă din cauza vântului puternic instalaţia de transport pe cablu a fost oprită, în condiţiile în care nu ar circula în siguranţă.

Gheorghe Haiduc a precizat că se va încerca coborârea lor cu ajutorul ratrack-urilor.

Şeful Jandarmeriei Prahova, Liviu Coman, a spus, la rândul său, că spre grupul de turişti au plecat salvamontişti şi jandarmi din judeţele Prahova, Dâmboviţa şi Argeş, iar o altă variantă luată în calcul este ca oamenii să fie coborâţi pe traseul turistic spre Peştera şi de acolo preluaţi de maşini.

La peste 2000 de metri altitudine în Masivul Bucegi este zăpadă, iar vântul bate cu putere.

Mii de turişti petrec vacanţa de Revelion în staţiunile de pe Valea Prahovei, unde este zăpadă pe munte, la altitudini mari şi pe pârtii, fiind puse în funcţiune tunurile pentru zăpadă artificială.