Aproximativ 30% din speciile de cactuşi sunt în pericol de dispariţie

Cactușii se numără printre cele mai amenințate grupe de plante, aproximativ 30% din specii fiind în pericol de dispariție, potrivit unui studiu publicat luni în revista științifică Nature Plants, relatează EFE.

05 oct. 2015, 19:11
Aproximativ 30% din speciile de cactuşi sunt în pericol de dispariţie

Cercetătorii de la universitățile britanice Cambridge și Exeter au studiat riscul de dispariție pentru 1.478 de specii de cactuși și au stabilit că aceasta este a cincea grupă taxonomică de plante grav amenințate.

Cel mai mare număr de specii în pericol se află în regiunea braziliană Rio Grande do Sul și în regiunea Artigas din Uruguay.

Pentru cactuși, cele mai semnificative riscuri sunt folosirea terenurilor în scop agricol și pentru acvicultură, utilizarea lor industrială, precum și dezvoltarea imobiliară și comercială în zonele în care se dezvoltă aceste specii, potrivit studiului.

Cactușii sunt plante „semnificative din punct de vedere cultural” pentru diverse comunități, susțin Barbara Goettsch și colegii săi, în acest studiu.

Aceste plante trăiesc mai ales în regiunile aride din America și au fost utilizate de-a lungul timpului ca aliment, leac și pentru a crea ornamente.

Studiul avertizează că procesele care conduc la dispariția a numeroase specii de plante nu sunt încă înțelese în mod complet.

Citeşte şi Viaţa pe Pământ aproape că a mai dispărut o dată, acum 260 de milioane de ani. Ne aşteaptă a 6-a extincţie