Dan Mihalache: Ar trebui să ne gândim la o lege a fundaţiilor politice

Şeful cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache, a declarat, joi, că viitorul Parlament ar trebui să adopte legislaţia necesară pentru fundaţiile politice. Acesta consideră că ele pot fi un instrument de consolidare a democraţiei şi de pregătire a viitorilor politicieni.

23 iul. 2015, 17:34
Dan Mihalache: Ar trebui să ne gândim la o lege a fundaţiilor politice

„Ar trebui să ne gândim la o politică de stat care să susţină fundaţiile politice (…)

După alegeri, ar trebui să ne gândim serios la construirea unei coaliţii, în aşa fel încât o lege referitoare la finanţarea fundaţiilor politice să treacă prin Parlament”, a declarat Dan Mihalache, la sediul reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Citeşte şi: Dan Mihalache, ATAC la Victor Ponta: După operaţia de genunchi din Turcia, confundă termenii

Dan Mihalache a mai întrebat dacă această coaliţie care să susţină legislaţia pentru fundaţiile politice în Parlament ar putea fi formată înaintea alegerilor din 2016, acesta a răspuns:

„Acum sunt prea multe teme de conflict care în momentul de faţă sunt pe agenda politică. Am dat un interval de timp rezonabil, poate s-o mai linişti şi lumea şi n-o mai fi în campanie electorală permanentă. Măcar pentru doi-trei ani”,  a explicat Dan Mihalache.

Şeful Cancelariei prezidenţiale a vorbit şi despre finanţarea publică a fundaţiilor politice.

„Democraţia costă, iar fundaţiile politice au un rol în întărirea sistemului democratic, fie că e vorba de diseminarea valorilor democratice, fie că e vorba de pregătirea procesului electoral, a cetăţenilor pentru procesul electoral, fie că e vorba de pregătirea viitorilor politicieni (…) Dacă vrem să folosim acest instrument, atunci statul trebuie să-l ajute”, a adăugat Dan Mihalache.

Şeful Cancelariei prezidenţiale a precizat că fundaţiile politice din Germania, SUA şi din alte state sunt finanţate de stat, dar că există şi alte surse de finanţare. În plus, acesta a subliniat că cel mai important aspect este recunoaşterea fundaţiilor politice prin lege.

„Ştiu că la un moment dat a mai existat o asemenea idee, dar ea s-a blocat aşa cum se blochează toate ideile la noi, din raţiuni populiste. Poate că într-o zi vom abandona şi populismul ăsta”, a mai menţionat Mihalache.