Arafat, despre OUG care dă dreptul ISU să închidă cluburile: „Se opreşte muzica şi se numără oamenii”

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI, a explicat condiţiile în care cluburile şi localurile vor fi închise, în baza modificărilor legislative adoptate marţi în Guvern.

03 nov. 2015, 13:27
Arafat, despre OUG care dă dreptul ISU să închidă cluburile: „Se opreşte muzica şi se numără oamenii”

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă va avea dreptul legal de a închide toate cluburile şi localurile care nu respectă normele de siguranţă, în baza unei ordonanţe de urgenţă care a fost aprobată în şedinţa de marţi a Guvernului.

Au fost adoptate 2 acte normative care ne permite să desfăşurăm controalele care vor aplica modificările legislative efectuate în cursul acestui an, în luna iunie-iulie. Modificări legate de înăsprirea amenzilor şi crearea condiţiilor de a putea opri pe cineva dacă nu-şi respectă regulamentele şi mai ales de a nu-i permite să continue fără autorizaţie.

O să explic ce face hotărârea de Guvern. Avem două cazuri. Primul caz, unităţile care au autorizaţie de incendiu dar la control se constată că au făcut modificări sau au încălcat grav, vor fi sancţionaţi cu amendă şi sistarea activităţii până la remediere.

Un caz particular o să-l reprezinte construcţiile din zona comerţ, cultură sau turism unde se prevede prima prima oară în legislaţia noastră nedepăşirea numărului de utilizatori pentru care a fost autorizată construcţia. La autorizaţie se dă o cifră maximă pentru discoteci, săli etc. În cazul în care în sala respectivă se descoperă peste cifra admisă, inclusiv cele 10% permise prin lege, duce la retragerea autorizaţiei pentru 60 de zile.

Cazul doi. Obiective care nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Dacă nu are autorizaţie, însă şi-a obţinut toate actele necesare de la cerificat de urbanism la aviz de securitate la incendiu, se dă amendă şi amenzile pot atinge 50.000-100.000 de lei.

Nu are autorizaţie de securitate de incendiu, însă şi-a obţinut actele şi avizele necesare, dar are încălcări grave care se descoperă la control, se va da amendă şi închidere.

Nu are documentul de autorizaţie la securitate la incendiu, nu are niciun alt act obţinut va primi amendă şi închidere.

Închiderea propriu-zisă şi sigilarea se face direct de ISU. Cel care constată aceste încălcări grave trece direct la închidere. Pentru remediere se ridică sigiliu temporar, apoi vin iar cei de la ISU să constate. Dacă sigiliul va fi rupt este o încălcare penală a legii„, a explicat Raed Arafat.

CITEŞTE ŞI INCENDIU CLUB COLECTIV. LISTA cu numele persoanelor internate. În ce stare se află fiecare victimă

Totodată, secretarul de stat a explicat cum se vor face aceste controale: „Vor face controale planificate şi inopinate, chiar noaptea. Numai asa vei putea să numeri persoanele care sunt înăuntru. Pompierii vor intra chiar dacă scrie petrecere privată. Vor fi insotiti de politie sau jandarmi si isi vor face treaba. Se aprind lumine, se opreste muzica si se numara„, a mai spus Arafat.

În final, Raed Arafat a declarat că inclusiv şcolile şi bisericile vor fi controlate de pompierii de la ISU.

„Şi şcolile şi bisericile vor fi controlate şi vor fi ajutate să-şi rezolve problemele. Vor fi discuţii şi cu Ministerul Educaţiei”, a concluzionat secretarul de stat din cadrul MAI.