Arafat: Singura intervenţie de care se plânge lumea este cea de la Colectiv. Nimeni nu înţelege că nu a fost o urgenţă obişnuită

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat vineri după-amiază, la Constanţa, că singura intervenţie de care se plânge lumea este cea de la Colectiv, precizând că acolo nu a fost o urgenţă obişnuită, ci un dezastru. El a menţionat că intervenţia la Colectiv a fost chiar peste parametri care ar fi putut fi realizaţi de ţări din jurul nostru. Arafat a mai spus că sistemul de urgenţă românesc se compară cu cele din Franţa şi Germania.

22 iun. 2018, 17:16
Arafat: Singura intervenţie de care se plânge lumea este cea de la Colectiv. Nimeni nu înţelege că nu a fost o urgenţă obişnuită

Şeful DSU a fost prezent vineri la Universitatea Ovidius din Constanţa, la un eveniment organizat de Asociaţia Elevilor din Constanţa, el prezentându-le elevilor şi studenţilor activitatea sa în domeniul situaţiilor de urgenţă din 1990 şi până în prezent. La un moment dat, el s-a referit şi la intervenţia de la Colectiv, spunând că aceasta era singura de care lumea se plânge.

„Singura intervenţie de care lumea se plânge, dar fără să ştie ce se vorbeşte, este intervenţia de la Colectiv. Dar putem demonstra orice secundă că intervenţia de la Colectiv era în parametri chiar peste parametri care ar fi putut fi făcuţi de alte ţări din jurul nostru. Şi sunt mai mulţi din Franţa, din Belgia, din alte ţări care s-au confruntat cu astfel de situaţii, alt tip, terorism, una alta, care zic că România a reacţionat extraordinar/ Şi în România sunt unii care spun, nu, intervenţia era nepotrivită, dar nimeni nu poate să ne spună de ce. Şi nimeni nu înţelege că a fost un dezastru, nu a fost o urgenţă obişnuită. Urgenţa obişnuită este când ai pentru fiecare pacient resurse. Dezastrul este când ai 200 şi oricum eşti depăşit, asta înseanmă un dezastru, o catastrofă şi acolo într-adevăr a fost o catastrofă”, a explicat Arafat.

El a precizat că Ungaria este singura ţară din apropierea României care mai are elicoptere de intervenţie.

„Singura ţară din toate ţările jurul nostru care mai are elicoptere de intervenţie este Ungaria. În Moldova noi mergem, Bulgaria încă nu a făcut şi gândeşte, Serbia, nu. Deci totuşi România a evoluat şi a făcut paşi imenşi comparativ cu ţările din jurul ei. În Ungaria pompierii nu fac aceste chestii, ei sunt în urma noastră cu anumite aspecte”, a precizat Arafat.

El spune că sistemul românesc de urgenţă se compară cu cele din Franţa şi Germania.

„Noi ne compărăm cu sistemele din Franţa şi Germania. Nu o spun eu, o spun alţii care ştiu sistemul nostru foarte bine. Dotările, sunt dotări ultracomplexe, fără ele poate că multe vieţi ar fi fost pierdute”, a afirmat Arafat.