Aretha Franklin îşi doreşte să se retragă din muzică

Cântăreaţa Aretha Franklin, o legendă a muzicii soul şi rhythm & blues, vrea să se retragă din industrie pentru a-şi petrece timpul în compania nepoţilor săi. Va lansa un ultimul album în colaborare cu Stevie Wonder, potrivit BBC.

10 feb. 2017, 12:30
Aretha Franklin îşi doreşte să se retragă din muzică

Aretha Franklin, celebră pentru mai multe hituri din anii 1960, precum „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman”, „Chain of Fools” şi „Respect”, a continuat să concerteze, să înregistreze şi să plece în turnee, fără întrerupere, timp de peste patru decenii.

Aretha Franklin a câştigat 20 de premii Grammy, dintre care opt au fost consecutive, între anii 1968 şi 1975, perioadă în care trofeul pentru cea mai bună solistă R&B a fost numit în glumă de ziarişti „premiul Aretha”.

Cântăreaţa americană Aretha Franklin a devenit prima femeie din lume care a reuşit să aibă 100 de cântece incluse în topul Billboard Hot R&B / Hip-Hop Songs, graţie coverului după piesa „Rolling In The Deep” a artistei britanice Adele.

Acest cover a debutat pe locul al 47-lea în topul Billboard şi, graţie acestei performanţe, Aretha Franklin a devenit doar al patrulea artist din toate timpurile care a avut 100 de cântece incluse în topul Billboard. Ea se alătură astfel rapperilor Jay-Z (127 piese) şi Lil Wayne (135 piese) şi legendarului cântăreţ de soul James Brown (111 piese). 

Aretha Franklin a reuşit să pătrundă pentru prima dată în topul Billboard în urmă cu 54 de ani, cu single-ul „Today I Sing the Blues”. Cea mai recentă performanţă de acest tip a fost realizată de vedeta americană în 2012, cu piesa „How Long I’ve Been Waiting”.

Coverul piesei „Rolling In The Deep” face parte din cel mai recent album lansat de Aretha Franklin, ce conţine interpretări ale unor piese celebre lansate de alte artiste, intitulat „Aretha Franklin Sings the Great Diva Classics”.

Aretha Franklin are 20 de single-uri pe prima poziţie în topul Hot R&B/Hip-Hop Songs şi două pe primul loc în Billboard Hot 100: „Respect” (1967) şi „I Knew You Were Waiting (For Me)” (1987), un duet cu George Michael.

Din 1961, ea a avut un total de 45 de hit-uri în top 40 pe Billboard Hot 100. Între 1967 şi 1982 a avut 10 albume R&B pe poziţia întâi, mai mult decât oricare altă femeie artist. În 1987, a devenit prima artistă care a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame.