Arhiepiscopul Desmond Tutu către familia lui Mandela: „Nu-l scuipaţi în faţă pe Madiba”

Arhiepiscopul Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a făcut apel la rudele primului preşedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela, să înceteze să-i mai defăimeze numele prin scandaluri de familie.

RomaniaTV.net
05 iul. 2013, 12:08
Arhiepiscopul Desmond Tutu către familia lui Mandela: „Nu-l scuipaţi în faţă pe Madiba”

Desmond Tutu le-a spus membrilor familiei fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela  „să sape adânc în ei înşişi pentru a găsi harul pe care patriarhul naţiunii îl merită” mai mult decât să încerce „discreditarea numelui său” prin rivalităţi şi scandaluri de familie.

„Vă rog, vă rog, vă rog să ne gândim nu numai la noi înşine. Este aproape ca şi cum l-am scuipa în faţă pe Madiba„, a făcut el apel într-o declaraţie, joi seara. „Nu ne putem imagina cât de greu trebuie să fie pentru o familie să îndure să fie separată fizic de tată timp de 27 de ani, pe care domnul Mandela i-a petrecut în închisoare, ca apoi să-l împartă cu toată lumea atunci când şi-a recăpătat libertatea”, a spus arhiepiscopul Desmond Tutu, exprimându-şi astfel înţelegerea pentru familia lui Mandela care trăieşte clipe dificile de mai multe săptămâni din cauza stării de sănătate a acestuia.

Scandalul a izbucnit după ce familia a aflat că Mandla, nepotul lui Mandela, a reînhumat în secret osemintele celor trei copii ai acestuia în satul său natal Mvezo pentru a ridica acolo un complex memorial. Miercuri după ce Mandla a pierdut procesul împotriva altor membri ai familiei fostului lider al Africii de Sud cu privire la locul de înmormântare, poliţia a exhumat rămăşiţele pământeşti şi le-a înmormântat în satul lui Mandela, Qunu. Acolo doreşte să fie înmormântat însuşi Mandela (94 de ani), care de aproape o lună se află în stare gravă la spital.

„Durerea voastră este durerea întregii ţări şi a lumii întregi. Vrem să transmitem prin voi dragostea noastră pentru Madiba„, s-a adresat arhiepiscopului Desmond Tutu către rudele lui Mandela.

Conform informaţiilor oficiale, fostul preşedinte sud-african se află în stare critică, dar stabilă. El a fost internat în spital în noaptea de 27 spre 28 martie 2013 cu o infecţie pulmonară recurentă. Complicaţia are drept cauză faptul că, în cei 27 de ani de detenţie, Mandela a suferit de TBC.