ARIEL SHARON A MURIT. Israelul îi aduce ULTIMUL OMAGIU fostului premier GALERIE FOTO

ARIEL SHARON A MURIT. Ceremonia oficială organizată pentru aducerea unui omagiu fostului comandant de război şi premier Ariel Sharon a început luni dimineaţa, la sediul Parlamentului, la Ierusalim, în prezenţa unor oficiali israelieni de rang înalt şi a vicepreşedintelui american Joe Biden, relatează AFP, citată de Mediafax.

RomaniaTV.net
13 ian. 2014, 09:02

ARIEL SHARON A MURIT. Generalul Sharon, decedat sâmbătă la vârsta de 85 de ani după ce s-a aflat în comă timp de opt ani, va fi înhumat la ora locală 14.00 (14.00, ora României), cu toate onorurile militare, la ferma familiei sale, în sudul Israelului, nu departe de frontiera cu Fâşia Gaza.

Ceremonia se desfăşura pe vasta esplanadă a Knessetului (Parlament), unde sicriul, învelit într-un steag alb-albastru cu steaua lui David, a fost depus pe un catafalc, scrie Mediafax.

Familia, cei doi fii şi cei doi nepoţi ai defunctului, personalităţi israeliene şi străine, au luat loc de o parte şi de alta a catafalcului.

În afară de Joe Biden, în primul rând erau prezenţi fostul premier britanic Tony Blair, emisarul Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, care purta o kippa neagră, şi ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, care se află într-o vizită oficială.

Ceremonia a început cu rugăciuni evreieşti pentru morţi, spuse de către un preot şi un cântăreţ militari.

Preşedintele Shimon Peres şi premierul Benjamin Netanyahu i-au adus un omagiu „luptătorului” Ariel Sharon, salutat pentru rolul pe care l-a jucat în Războiul de Iom Kipur, în octombrie 1973, şi în „războiul împotriva terorismului”.

Decesul celui mai puternic om al dreptei naţionaliste, cunoscut şi ca „Buldozerul”, a plasat Israelul într-o atmosferă de doliu naţional.

Măsuri de securitate la funeraliile lui Sharon

Armata, serviciile de securitate şi poliţia au trimis trupe suplimentare şi au ridicat nivelul de alertă, de teama unui eventual atac cu rachete dinspre Fâşia Gaza în timpul funeraliilor lui Ariel Sharon, luni, dată fiind apropierea de teritoriul controlat de Hamas. În sector au fost mobilizate sisteme mobile antirachetă de tip Iron Dome.

„Am luat în calcul toate scenariile posibile. Armata este pregătită să reacţioneze imediat în caz de nevoie”, a avertizat într-o intervenţie la postul militar de radio Yoram Halevy, şeful poliţiei din sudul ţării. Ca măsură de precauţie, numărul avioanelor fără pilot care supraveghează în permanenţă Fâşia Gaza, în care la putere se află mişcarea islamistă palestiniană Hamas, a fost suplimentat, într-o încercare de reperare a unor eventuali combatanţi palestinieni care s-ar pregăti să efectueze tiruri către sudul Israelului, a adăugat postul de radio.