Armata chineză a operat primul zbor al unui avion fără pilot invizibil pe radar

Armata chineză a operat primul zbor cu un avion fără pilot, invizibil pe radar, un salt tehnologic care confirmă că Beijingul prinde din urmă Washingtonul în domeniul tehnologiei militare.

RomaniaTV.net
22 nov. 2013, 09:39
Armata chineză a operat primul zbor al unui avion fără pilot invizibil pe radar

Avionul a efectuat un zbor de 20 de minute joi, după care a aterizat aparent fără probleme, în sud-vestul Chinei, potrivit unor martori citaţi de ziare, scrie Mediafax

Semănând cu avionul fără pilot militar american Northrop Grumman X-47B, cu aripa în formă triunghiulară, avionul chinez se numeşte „Lijian” („Sabie lungă şi subţire”). El va putea efectua misiuni de supraveghere şi de atac la distanţă.

Ca de obicei în China, acest botez al aerului a devenit cunoscut mai întâi prin fotografii şi înregistrări video postate online de „amatori” pe bloguri de specialitate, o asemenea dezvăluire obţinând categoric o undă verde cel puţin în mod tacit din partea autorităţilor.

După aceea, presa oficială – agenţia China Nouă, televiziunea CCTV, Cotidianul Poporului – au preluat ştirea, insistând asupra faptului că aceste capacităţi militare chineze se apropie de cele ale marilor puteri occidentale.

Citeşte şi Cel mai tânăr pilot de avion din lume are 5 ani. Tatăl îl supune unui program inuman de pregătire

Beijingul a dezvăluit prototipului avionului de vânătoare bombardier invizibil pe radar la începutul lui 2011, mai devreme decât se aşteptau unii experţi, confirmând astfel modernizarea forţelor sale armate.

China, care deţine cea mai mare armată din lume (Armata Populară de Eliberare) şi un arsenal nuclear, are al doilea cel mai mare buget alocat Apărării la nivel mondial, după Statele Unite, un lucru care provoacă temeri atât vecinilor săi din regiune, cât şi Washingtonului.