Armata din Bangladesh, desfăşurată în scopuri umanitare, în criza minorităţii rohingya

Autoritățile din Bangladesh au ordonat miercuri forțelor armate să se implice în distribuirea de ajutor umanitar și construirea de adăposturi pentru refugiații rohingya, sosiți din Myanmarul vecin, a declarat un oficial guvernamental.

20 sept. 2017, 08:30
Armata din Bangladesh, desfăşurată în scopuri umanitare, în criza minorităţii rohingya

Peste 420.000 de musulmani rohingya s-au refugiat în Bangladesh pentru a fugi de violențele din Myanmarul vecin.

„Prezența armatei este necesară pentru a asigura ordinea”, a afirmat oficialul, în condițiile în care numărul refugiaților este extrem de ridicat în sud-estul țării, unde capacitatea taberelor a fost depășită cu mult.

„Prezența armatei pe teren este necesară pentru a construi adăposturi, care este o sarcină foarte grea, și pentru a asigura igiena”, a adăugat el, informează Agerpres.

Această decizie marchează o nouă etapă în implicarea armatei din Bangladesh în această criză umanitară. Săptămâna trecută, autoritățile i-au încredințat sarcina de a transporta ajutorul internațional în zonele unde se află taberele de refugiați.

Criza din Myanmar a început la 25 august, când armata a lansat operațiuni de reprimare în vestul statutului Rakhine, după ce presupuși militanți rohingya au atacat baze ale armatei și posturi ale poliției, omorând 12 oficiali ai serviciilor de securitate. Armata a declarat că au fost uciși aproape 400 de presupuși insurgenți.

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a anunțat că peste 420.000 de musulmani rohingya s-au refugiat de atunci în Bangladeshul vecin. Conform UNICEF, circa 60% dintre refugiații rohingya sunt copii.