Armata i-a hrănit şi îmbrăcat pe minerii care au „curăţat” piaţa Universităţii în iunie 1990. Petre Roman: Era un gest umanitar

Minerii care au devastat Capitala în iunie 1990 au fost hrăniţi şi îmbrăcaţi din rezervele Armatei cât au stat în Bucureşti, reiese dintr-un document recent declasificat şi publicat de PressOne. Acţiunea a avut loc din dispoziţiile "din partea Guvernului României".

13 sept. 2017, 06:42

UPDATE Petre Roman, premierul României în timpul mineriadei din iunie 1990, a declarat pentru Europa FM că era nevoie ca minerii veniți la București  în iunie 1990 să fie hrăniți și îmbrăcați înainte să fie trimiși înapoi în Valea Jiului.

„Era un gest umanitar, ce să faci cu 8-9 mii de mineri nemâncaț și obosiți”, a spus fostul șef al Guvernului.

După violențele din Piața Universității, șeful Guvernul a decis, la inițiativa ministrului Stănculescu, să-i ajute cu haine și mâncare pe minerii veniți la București.

„Eu când am văzut care este situația, erau aici, din păcate au ajuns în Piața Universității și nu aveau ce căuta acolo. Înțelegerea a fost cu totul alta. Dar, era o problema absolut elementară, pur și simplu de ordin umanitar. Trebuiau hrăniți, pentru că erau veniți în condițiile impropii în care au venit, în noapte”.

„… Pentru ca să putem să avem o șansă de a-i trimite înapoi, trebuia cât de cât să fie (…) mă rog, ministrul Stănculescu de atunci i-a preluat, au fost duși, li s-a dat hrană. Iar unii dintre ei care erau cu haine rupte, el a spus: Domule, din rezerva Armatei le dau pentru ca să fie cât de cât în situația să îi putem trimite înapoi, a spus fostul premier.

 

Documentul din 18 iunie 1990, publicat de site-ul PressOne, a fost declasificat la solicitarea Parchetului General. Din el reiese că „potrivit dispoziţiilor primite din partea Guvernului României în perioada 14-17 iunie 1990 Ministerul Apărării Naţionale a asigurat hrănirea unor forţe civile ce au participat la restabilirea ordinei şi liniştei publice în capitala ţării”.

Anexele documentului cuprind lista cu bunuri care au fost puse la dispoziţia „civililor”: mâncare, haine, obiecte de igienă personală.

Minerii au venit „să restabilească ordinea şi liniştea publică” la Bucureşti pe 14 iunie dimineaţa şi au părăsit Capitala pe 15 iunie, cu mulţumirile preşedintelui de atunci, Ion Iliescu. Ei i-au bătut pe „golanii” din Piaţa Universităţii, care protestau de aproape două luni împotriva regimului Iliescu, şi au devastat sediile partidelor istorice.

Minerii au primit din partea Armatei hrană (pâine, slănină, cârnaţi, conserve, legume, apă minerală), îmbrăcăminte (salopete, bocanci, lenjerie de corp), precum şi obiecte de igienă personală (săpun, pastă şi periuţe de dinţi, aparate şi pastă de ras).

Valoarea totală a inventarului a fost de 866.000 de lei, care, actualizat de PressOne la valoarea de azi, înseamnă 670.000 de euro.

Documentul a fost semnat de generalul-maior Ioniţă Botoş, care a cerut „scăderea” acestor cantităţi din rezervele Armatei.

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, au fost trimişi în judecată, alături de alte 11 persoane, în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Aceştia sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii de procurorii Parchetului instanţei supreme în dosarul mineriadei din 1990.