Armata irakiană şi miliţiile şiite eliberează provincia Al-Anbar din mâinile SI

Forțele irakiene sprijinite de milițiile șiite au lansat marți o operațiune vizând izolarea jihadiștilor din Statul Islamic în provincia-cheie Al-Anbar, din vestul țării, înainte de a încerca recucerirea capitalei provinciei, Ramadi, relatează AFP.

26 mai 2015, 11:21
Armata irakiană şi miliţiile şiite eliberează provincia Al-Anbar din mâinile SI

Operațiunea a fost declanșată la o zi după ce Casa Albă a încercat să aplaneze tensiunile cu Bagdadul provocate de declarația ministrului american al apărării, Ashton Carter, care a acuzat armata irakiană de ‘lipsă de voință’ în fața insurgenților Statului Islamic, potrivit Agerpres.

Ramadi, capitala provinciei Al-Anbar, cea mai mare din Irak, a rezistat mai multe luni asalturilor jihadiștilor, care l-au cucerit în cele din urmă în ziua de 17 mai, după o amplă ofensivă și retragerea haotică a armatei irakiene.

Premierul irakian Haider Al-Abadi a promis recucerirea regiunii din mâinile Statului Islamic, care controlează cea mai mare parte a provinciei Al-Anbar, întinsă până la frontierele siriană, saudită și iordaniană.

Al-Abadi a făcut apel la Unitățile de mobilizare populare, forță paramilitară a majorității șiite, care a ajutat armata să recucerească orașul Tikrit (nord) în martie. Premierul a ezitat până acum să recurgă la această coaliție șiită de teama de a nu-și înstrăina comunitatea sunnită majoritară la Al-Anbar.

În cadrul operațiunii lansate marți, forțelor irakiene și paramilitare șiite se vor îndrepta din sudul provinciei Salaheddin, învecinată cu Al-Anbar, spre zonele deșertice la nord-est de Ramadi. ‘Obiectivul este eliberarea regiunilor între provinciile Salaheddin și Al-Anbar și încercarea de izolare a acesteia din urmă’, a declarat un purtător de cuvânt al Unităților de mobilizare populare, Ahmed Al-Assadi.

Operațiunea ‘La ordinele tale, Hussein’ a primit numele de la unul dintre imamii cei mai venerați de musulmanii șiiți, a indicat purtătorul de cuvânt

Forțele guvernamentale, sprijinite de triburi sunnite și miliții șiite, au reușit în ultimele zile să preia controlul asupra unei părți a teritoriului pierdut la est de Ramadi.