Armata israeliană a doborât un avion sirian

Armata israeliană a doborât marţi dimineaţă un avion sirian care s-a apropiat de linia de demarcaţie de pe platoul Golan, a anunţat radioul militar israelian, citat de AFP. 

23 sept. 2014, 07:15
Armata israeliană a doborât un avion sirian

‘Acest avion sirian, cel mai probabil un MIG-21, care se apropiase de partea israeliană a Golanului, a fost doborât de o baterie sol-aer de tip Patriot’, a mai precizat postul de radio, menţionând că resturile aparatului de zbor au căzut în partea siriană a platoului Golan.

Avionul a fost lovit de o rachetă Patriot după ce a zburat în spaţiul aerian controlat de Israel de pe platoul Golan, a declarat un purtător de cuvânt al armatei. ‘Era un Suhoi de fabricaţie rusă’, a spus purtătorul de cuvânt.

Conform unei surse militare citate de DPA care a dorit să-şi păstreze anonimatul, avionul a ajuns în spaţiul aerian fie din greşeală, fie din dorinţa pilotului de a se sinucide. Pe de altă parte, radioul militar israelian scrie că avionul s-ar fi aflat într-o misiune de luptă împotriva rebelilor în luptă cu preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Rebelii care se luptă cu forţele regimului Bashar al-Assad sunt pe cale să preia controlul asupra părţii siriene a Golan, conform Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO). Pentru a încerca să obţină din nou controlul asupra acestui sector strategic, aviaţia siriană derulează numeroase raiduri asupra forţelor rebele, în apropierea poziţiilor militare israeliene.

Este vorba despre incidentul cel mai grav de pe platoul Golan – ocupat parţial de Israel – de la începutul în 2011 al conflictului din Siria. La 31 august, armata israeliană a anunţat doborârea unei drone siriene.

Pe de altă parte, peste 20 de combatanţi ai Statului Islamic au fost ucişi în loviturile aeriene ale SUA şi aliaţilor lor de marţi dimineaţă asupra oraşului sirian Raqqa şi a împrejurimilor, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP. 

PRIMELE BOMBARDAMENTE AMERICANE în SIRIA, împotriva jihadiştilor. Peste 20 de militanţi ucişi GALERIE FOTO

‘Peste 20 de membri ai Statului Islamic au fost ucişi în loviturile aeriene asupra a două poziţii ale organizaţiei în provincia Raqqa, care au fost complet distruse’, a precizat OSDO, care se bazează pe o reţea de surse civile, medicale şi militare din Siria. Reuters, care citează acelaşi ONG, relatează despre ‘zeci de răniţi şi ucişi’ în urma primelor lovituri aeriene ale SUA şi aliaţilor asupra poziţiilor SI. 

Pentagonul a anunţat anterior că SUA şi ţările partenere au executat primele lovituri aeriene asupra unor ţinte care au vizat Statul Islamic în Siria.