Armata nigeriană afirmă că şeful grupului islamist Boko Haram este mort

Armata din Nigeria a anunţat pentru prima dată miercuri că şeful grupului islamist Boko Haram, Abubakar Shekau, este mort, fără să precizeze nici data şi nici locul morţii, şi că ea a împuşcat recent un şef islamist care pretindea că este Abubakar Shekau, relatează AFP.

24 sept. 2014, 19:36
Armata nigeriană afirmă că şeful grupului islamist Boko Haram este mort

Armata nigeriană afirmă că şeful grupului islamist Boko Haram este mort. Moartea lui Shekau fusese deja anunţată de două ori din 2009 de surse din domeniul securităţii, dar niciodată în mod oficial de către armată.

Un şef islamist care ”acţiona sau pretindea în înregistrări video că este Abubakar Shekau, decedat, personaj excentric cunoscut drept şeful grupului” Boko Haram, a fost ucis în lupte cu militari în nord-estul Nigeriei, a declarat purtătorul de cuvânt naţional al armatei, generalul Chris Olukolade.

Purtătorul de cuvânt n-a făcut nici o precizare referitoare la moartea adevăratului Abubakar Shekau, dând asigurări că numele lui a devenit ”o marcă emblematică” pentru Boko Haram.

Grupul islamist Boko Haram întreprinde din 2009 o insurecţie sângeroasă armată în nord-estul Nigeriei. El a comis numeroase atentate în marile oraşe ale ţării, îndeosebi în capitala administrativă Abuja.

Armata pare neputincioasă în ce priveşte oprirea insurecţiei grupului islamist, care controlează zone întregi din nord-estul ţării.