Armata ucraineană a folosit rachete cu rază scurtă de acţiune împotriva rebelilor

Armata ucraineană a utilizat rachete balistice cu rază scurtă de acţiune în operaţiunea pe care o desfăşoară din 15 aprilie împotriva insurgenţilor proruşi înarmaţi din estul Ucrainei, a anunţat canalul de televiziune CNN, referindu-se la trei surse din cadrul serviciilor secrete americane, informează RIA Novosti.

30 iul. 2014, 06:10
Armata ucraineană a folosit rachete cu rază scurtă de acţiune împotriva rebelilor

În ultimele două zile, potrivit datelor postului de televiziune CNN, forţele guvernamentale ucrainene au utilizat rachete dotate cu ogive de 454 kg, cu o rază de acţiune de 89 km, potrivit Agerpres. Aceste rachete reprezintă arma cea mai distructivă utilizată de armata ucraineană de la debutul conflictului, subliniază CNN.

Interlocutorii canalului de televiziune citat nu au precizat unde au căzut rachetele şi ce pagube au provocat.

Un reprezentant al serviciilor secrete americane a indicat că este puţin probabil ca SUA să furnizeze imagini din satelit privind aceste tiruri, deoarece soldaţii ucraineni sunt „băieţii buni”. Un al interlocutor al CNN a calificat aceste atacuri drept o „escaladare a conflictului”, subliniind totodată că Ucraina are „dreptul de a se apăra”.

Autorităţile de la Kiev au angajat din 15 aprilie o operaţiune specială de anvergură împotriva rebelilor proruşi din sud-estul Ucrainei, care a izbucnit după înlăturarea de la putere a regimului preşedintelui Viktor Ianukovici la 22 februarie.

Ostilităţile s-au soldat deja cu peste 1.000 de civili morţi şi pagube materiale semnificative. Kievul a raportat marţi că peste 1.500 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în Est de la începutul conflictului.

Rusia susţine că este o „operaţiune de represalii” şi le cere liderilor ucraineni să-i pună capăt. La polul opus, SUA susţin această operaţiune specială a Kievului destinată să menţină integritatea teritorială a ţării.

CITEŞTE ŞI: Ucraina: Armata intră în oraşele din jurul locului prăbuşirii avionului