Armistiţiu după ploaia de rachete palestiniene şi atacuri aeriene israeliene în Fâşia Gaza

Grupuri palestiniene, printre care mişcarea islamistă Hamas la putere în Gaza, au anunţat marţi seară o încetare a focului cu Israelul încheiată în mod indirect prin mediere egipteană şi au indicat că cer Israelului să o respecte la rândul său, informează France Presse.

13 nov. 2018, 17:05
Armistiţiu după ploaia de rachete palestiniene şi atacuri aeriene israeliene în Fâşia Gaza

„Eforturile egiptene au avut ca rezultat o încetare a focului între rezistenţă şi inamicul sionist şi rezistenţa o va respecta atât timp cât inamicul sionist o va respecta”, au anunţat aceste grupuri într-un comunicat comun. Nicio confirmare nu a fost încă obţinută din partea Israelului, care de obicei se abţine să comenteze astfel de anunţuri.

Fâşia Gaza şi teritoriul israelian care o înconjoară sunt, de duminică, scena uneia dintre cele mai severe confruntări între armata israeliană şi grupurile armate palestiniene de la războiul din 2014.

Grupurile palestiniene au tras sute de rachete şi obuze de mortieră în direcţia Israelului. Armata israeliană a lovit zeci de poziţii ale Hamas şi Jihadului Islamic.

Aripa armată a Hamas a declarat că acţionează ca represalii la o incursiune a forţelor speciale israeliene care s-a încheiat duminică cu moartea a şapte membri ai forţelor palestiniene şi a unui ofiţer israelian.

„Rezistenţa s-a apărat şi şi-a apărat poporul împotriva agresiunii israeliene”, a declarat liderul Hamas Ismail Haniyeh într-un comunicat.

Începând de luni după-amiaza, aproximativ 400 de tiruri de proiectile au fost numărate de către armata israeliană, care a anunţat că a efectuat atacuri, ca represalii, vizând 150 de poziţii ale mişcării palestiniene islamiste Hamas şi ale aliatului său Jihadul Islamic.

Această escaladare are loc după luni de tensiuni ce alimentează temeri cu privire la izbucnirea unui al patrulea război în decurs de zece ani între Israel şi Hamas, formaţiune ce guvernează singură enclava palestiniană aflată sub blocadă, situată între Israel, Egipt şi Marea Mediterană.