Asasinul ambasadorului rus la Ankara era membru al filialei siriene a reţelei Al-Qaida

Fostul agent de poliţie care l-a asasinat pe ambasadorul Rusiei în Turcia era membru al Frontului al-Nusra, filiala siriană a reţelei teroriste Al-Qaida, afirmă surse citate de site-ul israelian de informaţii militare DEBKAfile.

21 dec. 2016, 11:21
Asasinul ambasadorului rus la Ankara era membru al filialei siriene a reţelei Al-Qaida

Mevlut Mert Altinas, un fost agent al poliţiei turce care avea 22 de ani, s-a apropiat din spate de ambasadorul Rusiei, Andrei Karlov, şi l-a împuşcat de cinci ori pe diplomat în timp ce acesta rostea un discurs la Galeria de Artă contemporană din Ankara.

După crimă, individul a strigat: „Noi murim în Alep, voi muriţi aici„. Teroristul a adăugat: „Am făcut jurământ de a muri ca martiri…, este un act de răzbunare pentru Siria şi Alep. Până când acolo nu va fi linişte, nu veţi fi în siguranţă. Doar moartea mă va scoate de aici”.

Fraza rostită conţine fragmente din imnul organizaţiei teroriste Frontul al-Nusra (Jabhat Fateh al-Sham – Frontul pentru Cucerirea Levantului), filiala siriană a reţelei teroriste Al-Qaida.

Nu este clar dacă asasinul era membru al dispozitivului de securitate pus la dispoziţie de autorităţile turce pentru protejarea ambasadorului Rusiei sau dacă i se permisese intrarea pentru că era cunoscut.

Presa turcă a relatat că asasinul fusese agent de poliţie până în iulie, după care fusese disponibilizat în cadrul anchetei privind tentativa de lovitură de stat care a vizat Administraţia Recep Tayyip Erdogan. Conform unor surse, teroristul reuşise să intre în Galeria de artă cu o legitimaţie falsă de poliţist.