ASF a decis ridicarea autorizaţiei de funcţionare a Carpatica Asig, care urmează să intre în faliment

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis miercuri ridicarea autorizaţiei de funcţionare a Carpatica Asig, care urmează să intre în faliment.

RomaniaTV.net
27 iul. 2016, 13:12
ASF a decis ridicarea autorizaţiei de funcţionare a Carpatica Asig, care urmează să intre în faliment

„ASF a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Carpatica Asig S.A., ca urmare a constatării stării de insolvenţă a societăţii, şi promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, potrivit Legii 503/2004 (republicată) şi Legii 85/2014”, se arată pe site-ul oficial al ASF.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a respins, la începutul lunii trecute, proiectul de achiziţie prezentat de societatea IIC România B.V. în vederea dobândirii unei participaţii calificate din capitalul social al societăţii Carpatica Asig. 

International Insurance Consortium este o firmă înregistrată în Olanda, cu sediul social în Amsterdam, fondată în septembrie 2014. De la înfiinţare şi până în toamna anului trecut, International Insurance Consortium a acumulat acţiuni la compania ucraineană de asigurare Providna, care a anunţat, în august 2015, că firma olandeză a ajuns la o participaţie de peste 90% din părţile sociale. Este singura activitate documentată a International Insurance Consortium B.V.

Carpatica Asig se află, de la începutul anului 2014, într-un program de redresare financiară şi ar fi trebuit, conform planului aprobat de ASF, să atragă un investitor strategic până la jumătatea lunii decembrie 2015.
Pe 25 ianuarie, analizând situaţia financiară a societăţii de asigurări Carpatica Asig S.A. Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat a dispus intrarea societăţii în mecanismul de rezoluţie. După arestarea actionarilor şi boardului de conducere al asigurătorului, ASF a numit ca administrator interimar Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA).

Carpatica Asig avea o situaţie financiară precară încă de la sfârşitul anului 2014, nu a trecut stres testul făcut de ASF în august 2015. Societatea a încercat în repetate rânduri să-şi majorezer capitalul social pentru a se salva, dar nu a reuşit să îndeplinească condiţiile impuse de marja de solvabilitate.