ASF vrea o nouă formulă de calculare a tarifelor RCA. Ce şoferi vor plăti mai mult pentru asigurarea maşinii

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ia în considerare introducerea unei noi formule de calculare a primelor asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), în funcţie şi de istoricul şoferului, care să ţină cont de sancţiunile din Codul rutier, deoarece toate aceste evenimente înregistrate de şofer reprezintă riscuri suplimentare, potrivit vicepreşedintelui ASF pentru sectorul asigurărilor, Marius Vorniceanu, prezent la Forumul Internaţional de Asigurări-Reasigurări FIAR 2016.

18 mai 2016, 12:11
ASF vrea o nouă formulă de calculare a tarifelor RCA. Ce şoferi vor plăti mai mult pentru asigurarea maşinii

Aplicarea acestei schimbări ar conduce la tarife mai mari RCA pentru şoferii care încalcă regulile în trafic, scrie economica.net.

Citeşte şi Proiect de lege: Plafonul pentru victimele accidentelor, limitat la 100.000 de euro

Sistemul bonus/malus poate lua în calcul istoricul şoferului, nu numai combinaţia şofer-vehicul. Informatiile privind istoricul soferului sunt cele aflate în baza de date cu asigurările obligatorii RCA încheiate pe teritoriul României – CEDAM.

Această reglementare ar asigura o acurateţe mult mai mare în cuantificarea riscului, dar implică schimbări semnificative în CEDAM, inclusiv necesitatea obţinerii şi centralizării de informaţii suplimentare privind istoricul şoferului.

Mai multe detalii pe economica.net.