Ashraf Ghani a CÂŞTIGAT ALEGERILE PREZIDENŢIALE din Afganistan

Ashraf Ghani, fost economist la Banca Mondială, a câştigat cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Afganistan cu 56,4% din voturi, faţă de 43,5% câte a obţinut adversarul său Abdullah Abdullah, potrivit rezultatelor preliminare anunţate luni de Comisia Electorală Independentă (IEC), informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

RomaniaTV.net
07 iul. 2014, 16:26
Ashraf Ghani a CÂŞTIGAT ALEGERILE PREZIDENŢIALE din Afganistan

Ashraf Ghani este câştigătorul alegerilor prezidenţiale cu 56,4% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare.

Peste 8 milioane de voturi au fost exprimate în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 14 iunie, mult peste cele circa 6 milioane de voturi înregistrate în primul tur de scrutin, a precizat preşedintele IEC, Ahmad Yusuf Nuristani.

Cifrele anunţate nu sunt ‘definitive’, a declarat şeful comisiei, adăugând că ‘situaţia se poate schimba’. ‘De acum înainte, responsabilitatea revine ECC (comisia pentru reclamaţii) pentru a se ocupa de plângerile depuse’, a mai spus el, potrivit Agerpres.

Nuristani a recunoscut de asemenea existenţa fraudelor la alegeri. ‘IEC recunoaşte că, în pofida eforturilor depuse pentru organizarea unor alegeri corecte, au existat erori tehnice şi lacune în acest proces’, a afirmat el.

Primul tur de scrutin, desfăşurat la 5 aprilie, a fost câştigat de Abdullah Abdullah, cu 45% din voturile exprimate, în timp ce Ashraf Ghani a obţinut 31,6% din sufragii.

Câştigătorul primului tur, Abdullah Abdullah, a denunţat fraude masive în cel de-al doilea tur în favoarea adversarului său, Ashraf Ghani, care s-a declarat victorios.

Preşedintele IEC a precizat că din cei 8,1 milioane de votanţi înregistraţi în cel de-al doilea tur de scrutin, 37,7% au fost femei şi 62,3% bărbaţi.