Asigurarea obligatorie a locuinţei va acoperi şi riscul de incediu şi furtună. Poliţele se vor scumpi

Asigurările obligatorii de locuinţe vor acoperi şi riscul de incediu şi de furtună. Vestea proastă este că acest lucru va duce la scumpirea poliţei obligatorii, potrivit Economica.net. 

RomaniaTV.net
21 sept. 2017, 13:22
Asigurarea obligatorie a locuinţei va acoperi şi riscul de incediu şi furtună. Poliţele se vor scumpi

Pagubele produse de furtuna din vestul ţării au arătat că legea asigurării obligatorii a locuinţei nu acoperă deloc astfel de riscuri catastrofice. De aceea, autorităţile şi actorii implicaţi în zona asigurării obligatorii a locuinţelor au decis modificarea legii, în sensul extinderii riscurilor acoperite de această poliţă, scrie economica.net.

„Comisia de specialitate din care alături de ASF fac parte toti factorii implicaţi, îşi va finaliza activitatea printr-un raport final cu propuneri concrete. Se analizează intregul cadru legislativ având ca principal scop creşterea gradului de acoperire prin asigurarea obligatorie a riscurilor catastrofice identificate la nivel naţional”, a declarat vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) responsabil cu supravegherea pieţei asigurărilor, Cornel Coca Constantinescu.

Surse din piaţa asigurărilor, citate de economica.net, spun că riscurile luate în calcul pentru extinderea gradului de cuprindere a asigurării obligatorii pentru locuinţe sunt incendiile şi furtuna.

Conform legislaţiei în vigoare, asigurările obligatorii de locuinţe acopera 3 riscuri, indiferent de zona in care este amplasata locuinţa dumneavoastră şi de riscurile la care sunteti expusi: cutremure, inundatii şi alunecari de teren.
Singurele locuinte care nu vor putea fi asigurate sunt cele cu „bulina rosie”. In rest, pot fi asigurate toate locuintele construite in baza unor autorizatii eliberate de autoritatile locale, inclusiv cele din zone in care inundatiile au devenit deja o certitudine aproape in fiecare an.

Nu intra sub incidenta prezentei legi anexele, dependintele, dotarile si utilitatile care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata si nici bunurile din interiorul locuintei.

Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor acopera si daunele directe provocate constructiilor cu destinatia de locuinta, consecinta indirecta a producerii evenimentelor mentionate mai sus.

În momentul de faţă, 1,65 milioane de locuinţe din România au încheiate poliţe de asigurare obligatorie PAD.