Asociaţia GRAUR: Suspiciunile de plagiat ale lui Codruţ Olaru se dovedesc a fi veridice şi consistente. Să fie înlăturat din CSM

Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) a anunţat, joi seară, că a verificat lucrarea ”Particularităţile criminalităţii organizate în România” scrisă de Codruţ Olaru, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar suspiciunile de plagiat ”se dovedesc a fi veridice şi consistente”. Membrii Asociaţiei solicită înlăturarea din CSM a lui Olaru, dar şi din toate instituţiile statului, inclusiv din Ministerul Public.

RomaniaTV.net
26 ian. 2018, 04:45
Asociaţia GRAUR: Suspiciunile de plagiat ale lui Codruţ Olaru se dovedesc a fi veridice şi consistente. Să fie înlăturat din CSM

Reprezentanţii Asociaţiei GRAUR au anunţat, joi seară, că au efectuat o cercetare a lucrării ”Particularităţile criminalităţii organizate în România”, scrisă de vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru, iar ”suspiciunile de plagiat se dovedesc a fi veridice şi consistente”.

”Ne simţim obligaţi să remarcăm gravitatea deosebită a demersului de publicare a acestei monografii în care autorul a atras, fără drept, numele unei instituţii a Statului Român pentru a da credibilitate şi notorietate unei lucrări contrafăcute, prin menţiunea «adjunct al Procurorului General al României» plasată pe prima copertă. Acestea sunt faptele pe care, în calitate de reprezentanţi ai societăţii civile, le considerăm deosebit de grave, o încălcare grosolană şi iresponsabilă a condiţiilor intrinseci de integritate pe care un angajat al statului român este obligat să şi le asume şi să le respecte”, precizează reprezentanţii Asociaţiei GRAUR.

Potrivit acestora, ”un procuror care este dispus să facă dovadă unei calităţi profesionale excepţionale prin intermediul unei scrieri contrafăcute, care foloseşte plagiatul pentru înşelarea unei comunităţi de cititori avizaţi, reprezintă o vulnerabilitate permanentă a sistemului de justiţie”.

”În consecinţă, vă solicităm, în mod imperativ, să acţionaţi pentru îndepărtarea imediată a cetăţeanului Codruţ Olaru din poziţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii şi apoi, să acţionaţi, în mod serios şi ferm, pentru înlăturarea persoanei menţionate din orice carieră asociată cu instituţiile statului, inclusiv ale Ministerului Public”, mai scriu reprezentanţii Asociaţiei.

Aceştia anunţă că au inclus lucrarea şi faptele de plagiat constatate în Indexul Operelor Plagiate în România, la adresa electronică www.plagiate.ro, sub numerele 00407, 00408, 00409, 00410, respectiv 00411.

În 15 ianuarie, Pressoane scria că vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru şi-a plagiat întreaga teză de doctorat intitulată ”Particularităţile criminalităţii organizate în România”, coordonată de ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

Potrivit sursei citate, cele 250 de pagini din teza de doctorat a lui Codruţ Olaru sunt copiate din mai mulţi autori români, dar şi din surse online. Coordonatul lucrării i-a fost ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care la momentul susţinerii tezei era decanul Facultăţii de Drept de la Universitatea din Iaşi şi judecător al Curţii Constituţionale a României (CCR).

Teza de doctorat a lui Codruţ Olaru nu are nicio valoare ştiinţifică, fiind doar o inventariere a unor tematici precum traficul de droguri sau de persoane, terorismul, criminalitatea informatică sau spălarea banilor, scrie Pressone.

Cele mai multe referinţe bibliografice au apărut până în 2009, cu toate că teza a fost susţinută în 2013, nu au fost respectate nici regulile de citare şi apar foarte multe surse online. De asemenea, primele aproximativ 30 de pagini din teza lui Codruţ Olaru sunt copiate din mai multe surse, fiind intercalate paragrafe sau fraze din diverşit autori.

Câteva zeci de pagini sunt copiate ad literam din volumul ”Criminalitatea organizată şi spălarea banilor”, semnat de fostul procuror Gheorghe Mocuţa şi apărut în 2004 la editura Noul Orfeu. Olaru nu îl citează pe Mocuţa, cu care a fost coleg la Parchetul General, cu toate că a preluat cel puţin 28 de pagini consecutive de la acesta, inclusiv o schemă a unei organizaţii mafiote şi păstrează şi sublinierile fostului său coleg. Singurele modificări făcute de Olaru sunt minimale, precum înlocuirea formulării ”trebuie să menţionăm” cu „trebuie menţionat”, notează Pressone.

O altă sursă folosită de Codruţ Olaru fără citare, conform Pressone, este un articol jurnalistic publicat în 2009 în ziarul România Liberă, intitulat „Cum funcţionează reţelele de crimă organizată”, fiind preluat cuvânt cu cuvânt, inclusiv intertitlurile.

Contactat de Pressone pentru un punct de vedere, vicepreşedintele CSM, nou ales în această funcţie în 5 ianuarie, a declarat că lucrarea îi aparţine în întregime şi nu a fost scrisă de nimeni altcineva.

”În condiţiile în care părerea dumneavoastră este deja formată, orice discuţie este inutilă. Puteţi să confirmaţi că m-aţi sunat, dar nu fac niciun fel de comentariu. O să vedem mai departe care e dezvoltarea subiectului. Categoric exclud o astfel de prezumţie până una, alta. Indiscutabil nu a fost scrisă de altcineva. Eu am scris-o”, a declarat Codruţ Olaru pentru Pressone.

Codruţ Olaru a fost ales vicepreşedinte al CSM, în 5 ianuarie, primind votul favorabil a 10 dintre membrii Consiliului, nouă votând „împotrivă”. 

„Vă asigur că voi milita constant pentru apărarea independenţei sistemului judiciar. Nu putem, eu şi doamna preşedinte aleasă deja, să realizăm ceea ce ne-am propus fără sprijinul dumneavoastră. De aceea vă adresez rugămintea unei colaborări. Cred în ideea că succesul, atunci când va fi, va fi al Consiliului în integralitatea sa”, a spus procurorul Codruţ Olaru în prezentarea candidaturii sale.

Codruţ Olaru a fost, din mai 2013 până în 2016, adjunct al procurorului general al României, iar anterior, din 11 ianuarie 2007, a fost procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Potrivit decretului 752 din 2014 semnat de Traian Băsescu şi contrasemnat de Victor Ponta, la data de 1 decembrie 2014, colonelului în rezervă Olaru Vasile Codruţ i s-a acordat gradul de general de brigadă cu o stea.

În 17 mai 2017, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de rechemare în activitate a generalului de brigadă Codruţ Olaru, surse judiciare declarând la acel moment că Olaru ar dori să activeze ca procuror militar.