Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară din Cluj-Napoca confirmă plagiatul Codruţei Kovesi

Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară din Cluj-Napoca, "în calitate de primă instituţie a societăţii civile specializate şi calificate în identificarea şi publicarea operelor plagiate" a transmis, marţi seară, după autodenunţul făcut de Sebastian Ghiţă, că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a plagiat teza de doctorat.

27 sept. 2016, 16:48
Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară din Cluj-Napoca confirmă plagiatul Codruţei Kovesi

„În calitate de depozitar şi constructor al Indexului Operelor plagiate în România, în calitate de primă instituţie a societăţii civile specializate şi calificate în identificarea şi publicarea operelor plagiate, confirmăm că la sesizarea presei am realizat documentarea şi constatatea faptică a suspiciunii de plagiat multiplu realizat în teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, „Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal”, coordonată ştiinţific de prof. univ.dr. Viorel Paşca„, se arată în comunicatul de presă emis de Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară din Cluj-Napoca.

„Menţionăm că plagiatul are ca opere autentice preluate în mod uzual fără citare şi delimitare a paragrafelor preluate, precum şi prin preluare fără prelucrare personală cel puţin:

1. DRAGOMAN, ION şi CIOROBEA, AUREL-MIHAIL. Lupta societăţii organizate împotriva criminalităţii organizate. Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”. nr. 2/2007, p. 7-25.

2.  MATEUŢ, G., RUDICĂ, T., PETRESCU, V.E., ONU, N.S., DUBLEA, A., LUCA, S., IOVU, D., TĂRNICERIU, R.D., GAFTA, G.L., LUCA, C., PRUNĂ, R.A., Traficul de fiinţe umane – infractor, victimă, infracţiune. Iaşi: Asociaţia Alternative Sociale. 2005.

3.  ALBU,  Petru. Crima organizată în perioada de tranziţie – o ameninţare majoră la adresa securităţii internaţionale. Bucureşti: Editura Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. 2007.

Având în vedere caracterul cu totul special al acestui plagiat, solicităm retragerea imediată a titlului de doctor în drept acordat prin fals procuroarei Laura Codruţa Kovesi şi sancţionarea drastică şi exemplară a tuturor persoanelor care au contribuit la măsluirea şi la ascunderea unor probe evidente cu scopul favorizării făptaşei„, se mai arată în documentul citat.

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ şi a susţinut că, în 2012, pe când făcea parte dintr-o Comisie a Consiliului Naţional de Etică, a falsificat un raport care arăta că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

CITEŞTE ŞI: Iohannis, despre autodenunţul lui Ghiţă: „Mi se pare ciudat. Bănuiesc că este un demers de campanie”