Asociaţia pentru pensii private cere autorităţilor să prezinte scenariile privind viitorul Pilonului II

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a anunţat vineri că solicită autorităţilor să prezinte în mod transparent şi responsabil scenariile privind viitorul Pilonului II şi le cere acestora să răspundă solicitărilor repetate de a iniţia un dialog cu toate părţile implicate.

RomaniaTV.net
20 apr. 2018, 08:59
Asociaţia pentru pensii private cere autorităţilor să prezinte scenariile privind viitorul Pilonului II

”Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), organizaţie ce apără interesele a milioane de români care contribuie de peste 10 ani la fondurile de pensii obligatorii administrate privat, face apel la autorităţi să prezinte în mod transparent şi responsabil scenariile privind viitorul Pilonului II de pensii şi să răspundă solicitărilor repetate de a iniţia un dialog instituţional cu toate părţile implicate în această dezbatere”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

APAPR solicită autorităţilor să prezinte public şi să justifice intenţiile de a schimba actualul sistem de pensii obligatorii administrate privat, astfel încât fiecare participant la Pilonul II să poată decide în mod conştient şi informat cu privire la siguranţa sa financiară în viitor.

”APAPR consideră că vehicularea în spaţiul public a unor scenarii contradictorii neasumate de nicio instituţie creează confuzie şi neîncredere, ceea ce poate aduce prejudicii intereselor financiare legitime ale unei întregi generaţii de angajaţi din mediul public şi privat. Luând în considerare faptul că siguranţa financiară a 7 milioane de români va depinde de diversificarea surselor de venit la pensionare, APAPR îşi exprimă încă o dată în mod public invitaţia la dialog şi consultare publică cu privire la viitorul Pilonului II de pensii private, conform legilor care guvernează activitatea decizională în România”, se arată în comunicat.

APAPR reiterează că Pilonul II de pensii administrate privat din România este solid, transparent, eficient reglementat şi profitabil pentru participanţi. În plus, APAPR consideră că doar menţinerea sa în forma actuală este de natură să aibă în viitor efecte pozitive pentru cele 7 milioane de români care contribuie la aceste fonduri de pensii.

”Sistemele de pensii publice se află sub o presiune uriaşă peste tot în lume din cauza îmbătrânirii populaţiei şi reducerii numărului de tineri care să susţină pensiile celor în vârstă. Ca urmare, în România, ca în multe state ale lumii, sistemul public de pensii nu mai poate să asigure de unul singur pensii adecvate generaţiilor viitoare de români”, se arată în comunicat.

Nerespectarea graficului de creştere a contribuţiilor la pensiile administrate privat a dus la o acumulare mai mică cu 12,9% în conturile românilor în ultimii zece ani, impactul la nivelul Pilonulului II fiind de 1,1 miliarde de euro, potrivit prezentării susţinute marţi de APAPR în Comisia economică din Senat.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut miercuri că nici Legislativul şi nici Executivul nu au în vedere naţionalizarea Pilonului II de pensii, el precizând că cei care au cotizat la fondurile obbligatorii administrate privat nu vor pierde la pensie.