Asociaţia Pro Infrastructură: în 2018 ar putea fi terminaţi doar 83,6 kilometri de autostradă, nu „minim 156,7 kilometri”

Asociaţia Pro Infrastructură atrage atenţia că estimarea ministrului Transporturilor, Felix Stroe, de a da în folosinţă anul viitor “minim 156,7 kilometri de autostradă” este “complet iresponsabilă, o minciună gogonată şi o dezinformare grosolană”, arătând că ar putea fi terminaţi doar aproximativ 83,6 kilometri, din care să fie utilizaţi numai 63 de kilometri de autostradă, potrivit unei informări postate pe o reţea de socializare.

RomaniaTV.net
30 dec. 2017, 13:04
Asociaţia Pro Infrastructură: în 2018 ar putea fi terminaţi doar 83,6 kilometri de autostradă, nu „minim 156,7 kilometri”
Ministrul minte cu neruşinare, încercând să ne convingă că anul viitor vom da în folosinţă «minim 156,7 km» din totalul de 186,867 km contractaţi (adică 84%)!”, atenţionează asociaţia.
 
Din cei 83,6 km care pot fi recepţionaţi anul viitor, 21,15 km sunt gata din acest an. Lotul 3 din autostrada Sebeş-Turda (12,45 km) este finalizat de la 27 noiembrie, însă CNAIR a stabilit data recepţiei pentru 9 ianuarie 2018. 
 
Totodată, lotul Gilău-Nădăşelu (8,7 km) a fost terminat la 1 noiembrie şi recepţionat de CNAIR, însă nu poate fi folosit pentru că nu este construit viaductul Gilău, de 0,766 km, care să îl lege de restul Autostrăzii Transilvania (A3). Acest segment ar putea fi deschis în perioada august-septembrie 2018.
 
La finalul iernii sau cel mai târziu în primăvară s-ar putea deschide lotul 4 din autostrada Sebeş-Turda (16,3 km), unde au apărut alunecări masive, iar CNAIR nu şi-a asumat deschiderea în acest an, chiar dacă aliniamentul autostrăzii ar fi putut fi terminat. 
 
“Între timp, ar trebui modificat şi clarificat cadrul legal, astfel încât acest segment să fie deschis circulaţiei chiar dacă nu este 100% finalizat”, apreciază asociaţia, potrivit news.ro. 
 
Totodată, Pro Infrastructură preconizează că este fezabilă pentru vara lui 2018 circulaţia pe autostrada A3, pe o porţiune de 6,5 km între Centura Bucureşti şi Şoseaua Petricani, dacă va fi asigurată finanţarea.
 
Cel mai lung tronson care poate fi inaugurat în 2018 este lotul 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva (21,141 km). 
 
“Însă este blocat total de incompetenţă şi fugă de răspundere, CNAIR nerecunoscând lucrările suplimentare (semi-nodul Holdea şi al doilea ecoduct) pentru care s-au emis autorizaţii de construire. În decembrie s-a redus dramatic mobilizarea în teren până la clarificarea situaţiei contractuale”, atenţionează ONG-ul.
 
În 2018 vor fi gata alte două loturi din Autostrada A3 între Câmpia Turzii şi Târgu Mureş, mai precis Ungheni-Ogra (10,1 km) şi Ogra-Iernut (3,6 km), ambele în perioada august-septembrie. 
“Însă ele vor fi, cel puţin într-o primă fază, doar muzee, pentru că nu vor putea fi folosite de şoferi fără nodul Iernut, cel care face parte din alt contract (Iernut-Cheţani). Este extrem de dificil, birocratic şi tehnic, ca nodul Iernut să fie construit până la finalul lui 2018”, mai arată asociaţia.
 
Pro Infrastructură apreciază că, în prima parte a anului viitor, pot fi terminaţi 4,030 km din lotul 2 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva, între nod Margina şi limita cu secţiunea E, însă acest tronson va fi doar un “alt muzeu” pentru că nu poate fi deschis circulaţiei, neavând un nod în est.
 
Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a declarat în Parlament, la 14 decembrie, că în 2018 vor fi daţi în folosinţă minim 156,7 kilometri de autostradă. 
 
“Vor fi minim 156,7 kilometri daţi în folosinţă. Ca exemple, avem Ogra – Târgu Mureş, apoi trei sectoare din Târgu Mureş – Câmpia Turzii, Sebeş-Turda, vom finaliza şi Bucureşti-Ploieşti, Lugoj-Deva şi o parte din tronsonul de la Gilău”, a afirmat Stroe în comisiile reunite de buget-finanţe.
 
CNAIR a recepţionat în 2017 numai 24 kilometri de autostradă, mult sub nivelul anticipat de fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc la începutul anului, de circa 90 de kilometri.
 
În luna martie, compania de drumuri a recepţionat primii 15,4 km de autostradă din acest an, pe lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva. 
 
În noiembrie, a mai recepţionat 8,7 km, din autostrada Braşov-Târgu Mureş-Cluj-Oradea, pentru sectorul Gilău-Nădăşelu, sector care va fi deschis circulaţiei anul viitor, după finalizarea lucrărilor începute în acest an la podul care va traversa Someşul Mic, în continuarea A3, spre Câmpia Turzii, preconizată pentru august 2018.