Assad: Siria va respecta acordurile ONU privind arsenalul chimic

Siria va respecta acordurile ONU privind arsenalul chimic, a declarat duminică preşedintele sirian Bashar al-Assad, într-un interviu acordat postului italian de televiziune RaiNews24 şi citat de Reuters, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
30 sept. 2013, 06:43
Assad: Siria va respecta acordurile ONU privind arsenalul chimic

”Ne-am raliat acordului internaţional contra achiziţionării şi folosirii armelor chimice chiar înainte de adoptarea acestei rezoluţii”, a spus liderul sirian, răspunzând unei întrebări privitoare la respectarea de către Siria a rezoluţiei ONU cu privire la ramele chimice, adoptată vineri.

Documentul respectiv (rezoluţia 2118), votat în Consiliul de Securitate al ONU, solicită eradicarea arsenalului chimic al Siriei, fără a ameninţa totuşi cu acţiuni punitive automate în cazul nerespectării rezoluţiei de către regimul de la Damasc condus de Bashar al-Assad.

Liderul sirian a mai estimat că ‘este evident’ că ţara sa va asigura asistenţa şi protecţia experţilor Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), care vor părăsi luni Haga cu destinaţia Damasc.

Pe de altă parte, el a salutat ”apropierea” dintre SUA şi Iran – aliatul principal al Siriei, alături de Rusia -, subliniind că ”dacă americanii sunt oneşti în apropierea lor faţă de Teheran, rezultatele vor fi pozitive în privinţa crizei siriene şi a tuturor crizelor din regiune”.

”Iranienii, ca şi sirienii, nu au încredere în americani, dar iranienii nu acţionează cu naivitate – este un pas bine studiat, care se bazează pe experienţa iranienilor în relaţiile cu SUA, după revoluţia islamică din 1979”, a spus Bashar al-Assad.

Referitor la opoziţia siriană, liderul de la Damasc a subliniat că, în opinia sa, ”oamenii înarmaţi sunt terorişti”. ”Indiferent ce parte politică asistă la conferinţa de la Geneva, nu se poate discuta, de exemplu, cu organizaţii cu legături cu Al-Qaida sau cu terorişti. Nu putem negocia cu oameni care cer o intervenţie militară în Siria”, a adăugat Bashar al-Assad, făcând referire la Coaliţia naţională a opoziţiei siriene.