Astronomii au descoperit motivul pentru care apar ERUPŢIILE SOLARE

Erupţiile solare sunt probabil provocate de giganticele arcade de plasmă magnetizată care se formează la suprafaţa Soarelui, o descoperire care îi aduce pe oamenii de ştiinţă cu un pas mai aproape de estimarea cât mai exactă a posibilelor erupţii care au capacitatea de a afecta sistemele de comunicaţii şi infrastructura energetică terestră.

23 oct. 2014, 13:30
Astronomii au descoperit motivul pentru care apar ERUPŢIILE SOLARE

Astronomii au observat de mult timp aceste gigantice arcade din plasmă, denumite şi ‘bucle coronale’ sau ‘proeminenţe’ care se formează la suprafaţa solară. Aceste structuri concentrează puternice linii de câmp magnetic în spirale şi sunt străbătute de puternice fluxuri electrice, potrivit Agerpres.

Folosind informaţiile culese cu ajutorul satelitului nipon Hinode, al satelitului NASA Solar and Heliospheric Observatory (SHO) şi prin intermediul Observatorului Paris-Meudon, cercetătorii au observat că erupţiile solare par să-şi aibă originile în aceste gigantice arcade de plasmă, instabile din punct de vedere magnetic.

Citeşte şi Două furtuni solare se apropie de Pământ

Folosind date culese cu patru zile înainte de producerea unei erupţii de masă coronală (CME) din decembrie 2006, oamenii de ştiinţă au pus la punct un model al câmpului magnetic coronal al Soarelui. Ei au observat că în zilele dinaintea producerii acestei explozii solare, energia magnetică se afla la un minim, dar a crescut lent de-a lungul timpului. Cu o zi înainte de erupţie s-a format o buclă sau arcadă magnetică coronală care a început, la rândul ei, să crească. Atunci când energia câmpului magnetic a crescut foarte mult, bucla a fost alungită spre exterior cu viteze de până la 14,4 milioane de km/h, liniile de câmp magnetic au fost rupte, iar reconectarea ulterioară (rearanjarea liniilor de câmp) a declanşat erupţia de masă coronală.

Citeşte şi Activitate solară INTENSĂ. Şase explozii solare, în numai o săptămână VIDEO

Aceste date îi pot ajuta pe oamenii de ştiinţă să prevadă momentul în care se vor produce viitoare erupţii solare puternice, conform coordonatorului acestui studiu, Tahar Amari, astrofizician la Şcoala Politehnică din Palaiseau, Franţa. ‘Putem monitoriza regiunile active de la suprafaţa Soarelui zile la rând, până se produce o erupţie, şi putem să preconizăm dacă o erupţie va avea loc, iar poate în viitor ne vom da şi seama cât de puternice vor fi erupţiile, înainte de a se produce’ a susţinut el.

Concluziile acestui studiu sunt prezentate pe larg în ultimul număr al revistei Nature.