Astronomii cehi avertizează despre iminentul sfârşit al lumii. Cometa Encke va lansa o ploaie de meteoriţi

Planeta noastră va fi expusă riscului major de coliziune cu corpuri cereşti de dimensiuni mari, începând cu anul 2022.

30 mai 2017, 07:54
Astronomii cehi avertizează despre iminentul sfârşit al lumii. Cometa Encke va lansa o ploaie de meteoriţi

Cercetătorii de la Institutul Astronomic al Academiei de Ştiinţe a Cehiei au descoperit că fragmente ale cometei Encke, cunoscute sub numele de Tauride, reprezintă o reală ameninţare pentru Terra.

Două fluxuri de meteori ale acestei comete au fost înregistrate pentru prima dată în secolul al XIX-lea şi au fost observate anual, la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie. Activitatea sa era relativ mică, o medie de șapte meteori pe oră, dar la analiza observațiilor făcute între 2005 și 2015 astronomii cehi au descoperit un nou flux, necunoscut până în prezent, a cărui orbită se intersectează cea a Pământului. Dimensiunile a doi asteroizi din acest flux, —2005 UR y 2015 TX25—, sunt de 200-300 metri.

Ultima oară când cometa Encke s-a apropiat de Terra a fost între lunile octombrie şi decembrie 2015, dar 2022 ar putea fi un an critic pentru planeta noastră. Encke se va apropia din nou de Terra şi este posibil ca o coliziune să nu poată fi evitată, avertizează astronomii. Pericole similare vor mai exista în 2025, 2032 și 2039, mai spun aceştia.

Potrivit astronomului slovac Ľubor Kresák, evenimentul de la Tunguska, survenit la 30 iunie 1908, ar putea fi fost provocat de un fragment al cometei Encke. Jozef Klačka crede că Tauridele și cometa Encke sunt resturi ale unei comete mult mai masive, care s-a dezintegrat în cursul ultimilor 20.000 – 30.000 de ani, spărgându-se în mai multe bucăți.

Fenomenul Tunguska a fost o explozie puternică despre care se crede că a fost cauzată de un meteorit mare sau de un fragment de cometă la o altitudine de 5–10 km. Diferite studii au dat mai multe estimări privind dimensiunea și natura obiectului, toți cercetătorii fiind de acord că obiectul avea dimensiuni de zeci de metri. Deși meteoritul sau cometa mai degrabă a explodat în aer decât să lovească suprafața, acest eveniment este menționat în continuare ca un impact. Estimările privind energia exploziei se încadrează între 5 și 30 megatone de TNT (21–130 PJ), de circa 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima, Japonia, și aproximativ o treime din puterea eliberată de Bomba Ţarului, cea mai mare armă nucleară detonată vreodată. Explozia a scos din rădăcini peste 80 de milioane copaci aflați pe 2.150 kilometri pătrați. Se estimează că unda de șoc a exploziei ar fi măsurat 5.0 grade pe scara Richter. Această posibilitate a dus la inițierea discuțiilor privind strategiile de apărare anti-asteroid.