Atac aerian în Fâşia Gaza, cel puţin trei palestinieni au fost ucişi

Trei palestinieni au fost ucişi duminică într-un raid aerian israelian în Fâşia Gaza, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din enclava palestiniană, Ashraf al-Qodra, relatează AFP.

28 oct. 2018, 22:41
Atac aerian în Fâşia Gaza, cel puţin trei palestinieni au fost ucişi

Ministerul nu le-a furnizat identitatea, subliniind numai că aceşti trei palestinieni, ale căror trupuri au fost transportate la un spital din Gaza, „par a fi minori”.

Armata israeliană a afirmat că a efectuat un raid aerian împotriva a trei palestinieni care s-au apropiat de gardul de securitate care separă Fâşia Gaza de Israel „cu intenţia de a-l avaria”, fără a furniza mai multe amănunte privind soarta lor.

Palestinienii vizaţi erau „din câte se pare pe cale să plaseze explozibili” de-a lungul barierei, a adăugat armata într-un comunicat.

Un palestinian rănit vineri prin împuşcare de armata israeliană, în timpul manifestaţiilor care au loc de-a lungul frontierei, a murit duminică în urma rănilor suferite, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.

De la 30 martie, împrejurimile barierei dintre Fâşia Gaza şi Israel sunt teatrul unei vaste mobilizări împotriva blocadei impuse de peste zece ani Fâşiei Gaza de către autorităţile de la Tel Aviv.

Palestinienii solicită şi dreptul de revenire pe pământurile de pe care au fost alungaţi când a fost creat statul Israel, în 1948.

Cel puţin 217 palestinieni au fost ucişi de tiruri israeliene de la începutul acestor manifestaţii, majoritatea în timpul protestelor care au avut loc de-a lungul frontierei, iar unii în urma loviturilor tancurilor sau ale aviaţiei israeliene, potrivit unui bilanţ al AFP. De asemenea, a fost ucis şi un soldat israelian.

Israelul îşi justifică blocada prin necesitatea de a izola Hamas şi acuză guvernul islamist că orchestrează proteste în scopuri „teroriste”.

Israelul şi Hamas s-au înfruntat în trei războaie din 2008 şi se află într-o perioadă de armistiţiu pus frecvent sub semnul întrebării după conflictul din 2014.

Noua izbucnire a violenţelor pare să compromită şansele de succes ale negocierilor indirecte în curs între Hamas şi Israel, mediate de Egipt şi ONU, pentru a se încerca evitarea unui nou război deschis.