Atac armat la Strasbourg. Bilanţ revizuit, doi morţi şi 14 răniţi. Atacatorul a fost identificat. Nu sunt români printre victime VIDEO

Un atac armat a avut loc marţi seară la Strasbourg, în zona târgului de Crăciun, în apropiere de sediul Parlamentului European. Cel puţin trei persoane au murit în urma împuşcăturilor şi mai multe au fost rănite. Europarlamentarii au fost închişi în sediul Parlamentului European.

RomaniaTV.net
11 dec. 2018, 19:55

UPDATEBilanţul atacului care a avut loc marţi seara asupra Târgului de Crăciun din Strasbourg (nord-estul Franţei) a fost revizuit în scădere miercuri dimineaţa, de prefectura departamentului Bas-Rhin, care a anunţat acum două persoane decedate, şapte răniţi grav şi şapte răniţi uşor.

UPDATE: MAE transmite că până în acest moment nu sunt confirmate victime cetăţeni români în urma atacului armat de la Strasbourg şi nu au fost înregistrate solicitări de asistenţă consulară. Într-o postare pe Twitter, MAE îşi exprimă solidar itatea cu cei afectaţi de acest atac.

De asemenea, Consulatul General al României la Strasbourg monitorizează situaţia, menţine legătura cu autorităţile locale, fiind pregătit să intervină dacă situaţia o va impune. 

Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Strasbourg +33 369.321.938, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al oficiului consular: +33 6.27.05.00.22.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron a participat după miezul nopţii de marţi spre miercuri, la o şedinţă de bilanţ, la celula de criză de la Ministerul de Interne, alături de premierul Edouard Philippe şi de Laurent Nunez, Agnès Buzyn şi Florence Parly, iar ministrul de Interne Christophe Castaner urma să participe la şedinţă printr-o legătură de la Strasbourg, relatează Le Figaro. „Solidaritatea întregii naţiuni pentru Strasbourg, victimele noastre şi familiile lor”, a scris şeful statului după ce a prezidat o reuniune de criză la sediul Ministerului de Interne, la Paris

UPDATE Cel puţin patru persoane au fost ucise marţi, în atacul armat care a avut loc în Piaţa de Crăciun din Strasbourg, şi alte 13 au fost rănite, o parte dintre ele fiind în stare gravă, potrivit primarului din Strasbourg, Roland Ries, scrie Le Figaro.

Presupusul autor al atacului este Chérif C., născut în 1989. 

Autorităţile susţin că individul figurează în baza de date a persoanelor suspecte şi că poliţia a vrut să îl aresteze preventiv marţi dimineaţă, dar agenţii nu l-au găsit la domiciliu.

El are cazier pentru delicte de drept comun, dar era și în baza de date a servicilor de informații pentru radicalizare.

Potrivit Primăriei din Strasbourg, o operaţiune era în curs, la miezul nopţii de marţi spre miercuri în Place Broglie, în centrul istoric al Strasbourgului.

”Există o suspiciune adeverită cu privire la o a doua persoană” care ar fi implicată în atacul armat, iar atacatorul era căutat în continuare.

________

UPDATE Bilanţul victimelor a urcat la doi morţi şi 11 răniţi, informează Le Figaro.

Autorul atacului armat de la Strasbourg a fost identificat, a anunţat prefectura din Bas-Rhin, iar secţia antiteroristă a Parchetului Parisului, în relaţie cu Parchetul Strasbourgului, evaluează situaţia, relatează Le Figaro, potrivit Nerws.ro.

Martori au declarat pentru AFP că au auzit mai multe focuri de armă către ora locală 20.00 (21.00, ora României). Mulţimea care se afla pe străzi s-a grănit să plece de pe aceste străzi.

”Am auzit mai multe focuri de armă, trei poate, şi am văzut mai multe persoane fugind. una dintre ele a căzut, nu ştiu dacă s-a împiedicat sau a fost atinsă. Oamenii din bar au strigat «închide, închide», iar barul s-a închis”, a declarat un martor contactat de AFP, care s-a închis în locuinţa sa.

_________

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost informat în timp real cu privire la ”evenimentele” de la Strasbourg, a hotărât să scurteze reuniunea în curs şi doreşte ca ministrul de Interne să se ducă la faţa locului, a anunţat Palatul Élysée într-o primă reacţie.

”Urmăresc situaţia de la centrul de supraveghere al Ministeruluide Interne împreună cu Laurent Nunez. Serviciile noastre de securitate şi salvare sunt mobilizate”, a anunţat ministrul francez de Interne Christophe Castaner pe Twitter.

_________

UPDATE Cel mai recent bilanț indică cel puțin un mort și 10 răniţi.

Atacatorul nu a fost încă prins, a anunțat primarul Strasbourgului, citat de Le Figaro. Împușcăturile ar fi avut loc în apropierea unui târg de Craciun, potrivit BBC. Poliția a blocat circulația în zonă și a stabilit un perimetru în care nu mai are voie nimeni să intre.

 

Un schimb de focuri a avut loc marţi seară în centrul oraşului francez Strasbourg, unde este organizat Târgul de Crăciun, şi primăria a îndemnat locuitorii „să rămână acasă”, transmite AFP.

„Schimb de focuri în centrul oraşului Strasbourg. Vă invităm să rămâneţi acasă în aşteptarea clarificării situaţiei”, a scris pe Twitter Alain Fontanel, prim-adjunct al primarului oraşului.

„Împușcături în centrul Strasburgului. Parlamentul European a fost închis; nu intră și nu iese nimeni. În interior continuă ședințele. Eu sunt în plen și voi vorbi imediat în dezbaterea despre buget.”, spune eurodeputatul Siegrfied Muresan.